FATIMA BİNT-İ HATTAB (R. ANHA)

Mekke’de dünyaya gelen Fatıma bint-i Hattab, Kureyş’in Mahzumi koluna mensuptur. Babası Hattab bin Nüfeyl, annesi Hanteme bint-i Haşim’dir. Hazreti Ömer (RA)ın kız kardeşidir.

Peygamber Efendimiz (ASM)ın İslamiyeti ilk tebliğ günlerinde iman eden kocası Said bin Zeyd ile birlikte İslamı seçip ilk hanım sahabeler arasına katılmıştır. İslamla şereflenen aile o zor günlerde evlerini dini öğrenmeye açmışlardı. Kur’an okumayı  Habbab bin Eret’ten öğrenerek birlikte ibadet ediyorlardı.

Allah ve Rasulunun yoluna baş koyan Fatıma binti Hattab, kocası ile birlikte dinlerini bir süre gizlediler. Zira o zaman müslüman olmayan abisi Ömer’den çekiniyorlardı.

Fatıma ve kocası Said, birgün yine evlerinde yeni nazil olan ayetleri Habbab’tan öğreniyorlardı. O sırada Ömer’in geldiğini fark ettiler ve okumayı bıraktılar. Kapıyı bir tekme ile kıran Ömer,karşısına çıkan kız kardeşine:

”Kulağıma gelen o sesler neydi?” dedi. Cevab alamayınca da

”İkinizin de Muhammed’in dinine girdiği bana haber verildi” deyip, kız kardeşine şiddetli bir tokat attı. Kanlar içinde yere düşen Fatıma’yı kurtarmak isteyen kocası Said de Ömer’in hışmına uğradı. Olan olmuştu.Herkesin titrediği Ömer’in karşısına dikilen Fatıma ona, şöyle seslendi:

”Ömer!. Ömer!. Sen kadın dövmeye utanmıyormusun? Evet!.Biz müslüman olduk. Allah’a ve Rasulune iman ettik. Biz, inanıyoruz ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed de Allah’ın Rasuludur. Sen ne istersen yap biz bu inancımızdan artık dönmeyiz.”

Kız kardeşi Fatıma’nın gösterdiği davranış ve cesaret Ömer’in kendine gelmesini sağladı, kalbi yumuşadı ve Peygamber Efendimiz’in huzuruna giderek İslam dinini kabul etti.

Fatıma bint-i Hattab, kocası Said bin Zeyd ile birlikte önce Habeşistan’a daha sonra da Medine’ye hicret etmiştir. Ömrünün sonuna kadar da Medine de yaşamıştır.

Ağabeyi Hz. Ömer(RA) ın İslamı kabul etmesinde büyük payı olan Fatıma bint-i Hattab, onun halifeliği döneminde Medine’de vefat etmiştir. Allah, O’ndan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir