RUKİYYE BİNT MUHAMMED (R.ANHA)

Rukiyye bint Muhammed, Efendimiz(ASM)ın ikinci kızı ve üçüncü çocuğudur. İsmi, rukü eden, hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla dua okuyup üfleme manalarına gelir.Hz. Hatice(RA) dan sonra yeni gelen Peygamber ve İslamiyete kardeşleri Zeyneb, Ümmü Gülsüm ve Fatıma ile birlikte ilk inananlardandır.

Peygamberlikten önce bir gün Efendimiz(ASM)ın evine amcaları Ebu Talip ile birlikte bir heyet gelir. Biraz sohbetten sonra Ebu Talip, şöyle der:

”Yeğenim Zeyneb’i Ebu’l-As İbni Rebi’ye verdin. O gerçekten şerefli bir akrabadır. Rukiyye ve Ümmü Gülsüm’ü de amcanın Ebu Lehep’in oğulları Utbe ve Uteybe’ye istemeye geldik.”dedi.
Böylece Rukiyye Peygamberlikten önce Utbe ile kardeşi Ümmü Gülsüm’de Uteybe ile nikahlandı.

Nübüvvetle birlikte Efendimiz(ASM)ın evinde başlayan iman halkası Ebu Bekir ve daha sonra katılanlarla birlikte her gün genişlemeye ve sayıları artmaya başladı. Bunu engellemek için toplantı yapan Kureyş müşrikleri bir karar aldılar. Bu karara göre, Ebu Lehep’in oğullarının Efendimiz(ASM)ın kızlarını boşamalarını istediler. Bu arada Lehep Suresi de nazil olmuştu. Ebu Lehep ve karısı Rasulullah’ın kızlarını boşattı. Utbe Rukiyye’den, Uteybe’den Ümmü Gülsüm’den ayrıldılar.

Zatül-Hicreteyn, iki hicret sahibi lakabına mazhar olan Rukiyye daha sonra Hz. Osman ile evlenmiştir. Mekke’de müslümanların dinlerini yaşamaları zorlaşınca Resul-u Ekrem, Osman ile kızı Rukiyye’ye Habeşistan’a hicret etmelerini söyledi. Çilekeş aile Peygamberliğin 5 yılı bir Recep ayında ilk kafile olarak Habeşistan’a gittiler. Onların hicret ettiğini öğrenen Hz. Peygamber:

“Selam olsun Osman’a ve ehline! Allah onlara büyük bir nimet bağışladı. Zira Osman Hazreti Lut’tan ve İbrahim’den sonra ailesi ile hicret eden ilk kimsedir.”(Hakim, Müstedrek IV/51)
Hazret-i Osman ile Rukiyye daha sonra Habeşistan’dan Mekke’ye döndüler ve Mekke’den de Medine’ye hicret ettiler.

Medine’ye hicret eden Hz. Osman ve eşi Rukiyye’nin burada bir erkek çocukları dünyaya geldi. Efendimiz(ASM) torununa Abdullah ismini verdi. Abdullah’ın yüzünü bir gün bir horoz gagaladı. Aldığı yara ile Abdullah iki yaşında vefat etti.

Bedir Gazvesi öncesi, müslümanlar düşmana karşı savaşa davet edildiler. Hz. Osman’da bu davede uymak için gayret içindeydi. Hanımı Rukiyye ise ağır bir hastalığa yakalanmış ölüm döşeğindeydi. Peygamber Efendimiz(ASM), Osman’a eşinin yanında kalmasını söyledi. Kalbi iki parça olan Hz. Osman, eşinin yanında kaldı.

Bedir Gazvesi bitmiş, müslümanlar zafer sevinçi içinde Medine yolundaydı. Bu arada emri hak vuku bulmuş Hz. Rukiyye ruhunu teslim etmişti.Genç yaşta vefat eden Hz. Rukiyye, Efendimiz’in ilk vefat eden kızıdır. Cenazesini Ümmü Eymen yıkadı. Namazını Hz. Osman kıldırdı. Cennet-ül Baki’ye defnedildi.

Bedir Gazvesinden dönen Resul-i Ekrem, kabrin başına gelip kızına dua ve niyazda bulundu. Daha sonra ise hz. Osman’nın evine giderek O’nu teselli etti.

Allah, iki hicret sahibi Efendimizin kızı Hz. Rukiyye(RA)dan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir