,

ÇOCUKLARIMIZA KUR’AN ÖĞRETMELİYİZ

Kur’an’ı öğretme, okuma ve ezberlemenin sevabı ve fazileti nelerdir?

Kur’an öğretme, okuma ve ezberlemin sevabı ve fazileti sonsuzdur. Her harfinin sevabı ayrıdır. Bu yüzden evlatlarımıza, akraba çocuklarımıza veya yakınımızda bulunan bir çocuğa Kur’an öğretmeye gayret etmeliyiz. Onları Kur’an okumaya alıştırmalı ve Kur’an’dan mahrum kalmamalarını ve ebedi hayatlarının kurtulmasına vesile olmaya çalışmalıyız.

Rasulullah, Ebu Hüreyre (RA)ın rivayetine göre şöyle buyurmuştur:

”Kim bir çocuğa Kur’an-ı Kerimi öğretirse, Allah onun boynuna öyle bir gerdan takar ki, kıyamet gününde önceki ve sonraki insanlar ona hayran olurlar.”

”O kitap (Kur’an), onda asla şüphe yoktur. O müttakiler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir.”(Bakara, 2)

”İşte bu (Kur’an) bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Buna uyun ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin”(En’am 155)

”Kitaba sımsıkı sarılıp namazı dosdoğru kılanlar var ya, işte biz böyle iyiliğe çalışanların ecrini zayi etmeyiz.”(A’raf, 170)

Peygamber Efendimiz (ASM) şöyle buyuruyor:

”Kıyamet gününde, Kur’an-ı Kerim ile Onun buyruklarını tutup yasaklarından kaçan müminler ortaya getirilecekler. Kur’an’ın önünde en uzun iki suresi, Bakara ile Al-i İmran bulunacak. O sırada bu iki sure, iki bulut gibi görünecek veya aralarında bir nur bulunan iki siyah gölgeliği andıracaklar yahut bu iki sure, kıyamet gününde sahiplerini savunmak üzere saf bağlayıp kanat germiş iki kuş sürüsü gibi gelecekler.” (Müslim, Müsâfirîn 253; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 5)

Risale-i Nur Külliyatında Yirmi Dokuzuncu Mektub’un Dokuzuncu Meselesinde, Üstad Bediüzzaman Hazretleri, bizlere bu konuda şu dersi veriyor:

“Ey ihvan: Madem Cenab-ı Hak Kemal-i Rahmetiyle bizi Kur’an-ı Hâkim’e hizmetkâr kabul ettiğini gösterir bir tarzda bizi muvaffak ediyor. Biz de merhametine ve inâyet ve tevfîkine istinad edip o merkez-i nuraniyenin etrafında mütesanid bir daire-i muhite olmaya çalışmalıyız. Ve hatt-ı Kur’an’ın ref’ine çalışanları susturmalıyız. Ve Kur’an’ı unutturmaya niyet edenlerin niyetlerini onlara unutturmalıyız.”

“Evvelâ: Her birimiz evladı varsa laakal bir veledini, yoksa müstaid başka bir çocuğa Kur’an’ı öğretmeliyiz. Kendi öğretmese de, öğretmek için himaye ve teşvik vasıtasıyla birisini yetiştirmeli.”

Bu mektubun yayınlandığı dönemde Üstad Hazretlerinin sözlerini emir kabul eden Hafız Ali Ağabey, Yaşar ve Necati isimli iki çocuğa bir ay gibi kısa bir zamanda Kur’an okumayı öğretmiştir.

Dünya ile ilgili her konuda çocuklarımıza yardımcı olmaya çalıştığımız gibi Kur’an öğretmede de gayret gösterelim yarın mahşerde, ”Annem, babam bana Kur’an öğretmedi.” diye şikayet edilince orada mahcup olmayalım.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir