KIRK YAŞ DUASI

 

İnsanın belli yaşlarda yapacağı dua var mı? Kırk yaşına girince yapması istenen dua ne? Böyle bir dua var mı?

 

Evet, Kuran’ı Kerim’de insanın kırk yaşına girince kendine has bir dua  etmesi ve anne,babasına iyilik etmesi emredilmekte.

وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ اِحْسَانًاۜ حَمَلَتْهُ اُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًاۜ وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلٰثُونَ شَهْرًاۜ حَتّٰٓى اِذَا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَبَلَغَ اَرْبَع۪ينَ سَنَةًۙ قَالَ رَبِّ اَوْزِعْن۪ٓي اَنْ اَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّت۪ٓي اَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلٰى وَالِدَيَّ وَاَنْ اَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضٰيهُ وَاَصْلِحْ ل۪ي ف۪ي ذُرِّيَّت۪يۚ اِنّ۪ي تُبْتُ اِلَيْكَ وَاِنّ۪ي مِنَ الْمُسْلِم۪ينَ

Ahkaf Suresi On Beşinci ayetinin meali şöyle:

”..Nihayet olgunluğa erişip kırk yaşına vardığında, ”Ya Rabbi” diye dua etti. ”Bana, anneme ve babama bağışladığın nimetlerin şükrünü eda etmeye ve razı olacağın güzel işler yapmaya beni muvaffak et. Neslimden gelenleri de salih kimseler kıl. Ben Sana yönelerek günahlarımdan tevbe ettim, ve ben Sana teslim olanlardanım.”

Kırk yaş her insan için en kemal, en güzel yaştır. Gençlik ve ihtiyarlık dönemleri insan için zor dönemlerdir. Gençlik yaşından itibaren akıl ve kalbi de gelişip büyür. Akli melekeleri, kabiliyetleri yaş ilerledikçe olgunlaşır. Kırk yaşında bu zirveye çıkar. İnsanın bu yaştan sonra kabiliyetini alışkanlıklarını değiştirmesi mümkün değildir. Bu yaştan sonra seçtiği yolu değiştirebilenler çok az kişilerdir.

Alimler bu duanın önemini anlatmışlar ve amelin kabulüne sebeb olacağını söylemişlerdir. Ve hemen bu ayetin devamında da ” İşte yaptıklarının iyisini kabul edeceğimiz ve günahlarını bağışlayacağımız bu kimseler cennetlikler arasındadır.” Ahkaf Suresi, 16 ncı ayeti.

Evet, kırk yaşına ulaşan kimseye uyarı gelmiştir. Kırk yaş demek,kırk bahar demek, kırk yaz,kırk kış demektir. Ömrün yarısı demektir. Şimdi soru şu kırk senede neler kazandın?

RİSALE-İ NUR’DA

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Mektubat adlı eserinde kırk yaş ile alakalı şu bölüm dikkatimizi çekmekte:
” Altıncı sualiniz: Sinn-i kemal itibar olunan kırk yaşında nübüvvetin gelmesi ve ömr-ü saadetlerinin altmış üç olmasındaki hikmet nedir?
Elcevap: Hikmetleri çoktur. Birisi şudur ki: Nübüvvet, gayet ağır ve büyük bir mükellefiyettir. Melekat-ı akliye ve istidadat-ı kalbiyenin inkişafı ve tekemmülü ile o ağır mükellefiyet tahammül edilir. O tekemmülün zamanı ise, kırk yaşıdır…
Kırktan evvel ne kadar ciddi ve halis bir adam olsa da, şöhretperestlerin hatırlarına belki dünyanın şan ü şerefi için çalışır vehmi gelir..”(Risale-i Nur Külliyatı Mektubat, Yirmi Üçüncü Mektub)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir