ESMA BİNT-İ EBUBEKİR (R.ANHA)

Esma bint-i Ebubekir, Hz. Ebubekir(RA)ın büyük kızı olup Hz. Abdullah’ın kardeşi, Hz. Aişe’nin de ablasıdır. Zübeyr bin Avvam (RA)ın hanımı, Abdullah bin Zübeyr(RA)ında annesidir.

Esma bint-i Ebubekir babası,dedesi,kız kardeşi,kardeşi,kocası ve oğlu Sahabi olan ender sahabilerden biridir. Kültürlü,itibarlı bir ortamda yetişen Esma bint-i Ebubekir, İslamiyeti en iyi anlayan ve yorumluyanlardandır.

Peygamber Efendimiz (ASM)ın hicret gecesinde azık bohçasını hazırlamış, bu sebeble O’nun duasına mazhar olmuştur. Esma,bu hazırlık anında yemek torbası ile su tulumunun ağzını bağlacak bir şey bulamaz. Ve babasına, ”Vallahi ben kuşağımdan başka bağlayacak birşey bulamadım.” der.Bunun üzerine Hz. Ebubekir, ”Ey kızım sen kuşağını ikiye ayır,birisiyle su tulumunu, diğeri ile de azık torbasını bağla.” der. Kuşağını ikiye ayıran Esma, bir parçası ile su tulumunu diğer parça ile de azık torbasını bağlar. Bunu gören Efendimiz(ASM):

”Allah onun kuşağını Cennette iki kuşakla değiştirsin. O’na Cennette, cennet kuşaklarından iki kuşak var.” buyurur.

Bu olaydan sonra Esma bint-i Ebubekir, Zatünnıtakayn, yani iki kuşak sahibi lakabı ile anılır. Çok cömert bir insan olan Esma, için kocası Zübeyr bin Avvam bu konuda şöyle der:

” Ben Aişe validemiz ile zevcem Esma kadar cömert kadınlar görmedim. Fakat cömertlikleri farklıydı. Aişe validemiz önce biriktirir sonra verilecek yerlere verirdi. Esma ise hiçbir şeyi ertesi güne bırakmaz hemen dağıtırdı.”

Mekke’den, Medine’ye hicret eden Esma bint-i Ebubekir, bu olayı şöyle anlatır:

”Mekke’de, Abdullah ibnu Zübeyr’e hamile kalmıştım. Doğuma yakın bir zamanda Mekke’den Medine’ye geldim. Kuba’ya inince Abdullah’ı doğurdum. Bebeği alıp doğruca Rasulullah’a götürüp, kucağına bıraktım. Rasulullah, bir hurma istedi, ağzında çiğnedi, ezdi ve çocuğun ağzına verdi. Abdullah’ın midesine inen ilk şey, Rasulullah’ın mübarek ağzından indi. Daha sonra hurma ile çocuğun damağını ovdu, dua etti ve O’na Abdullah ismini verdi.

Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicret sonrası müslüman bir aileden doğan ilk bebek buydu. Medine’de müslümanlar bu doğuma çok sevindiler. Çünkü, ”Yahudiler, size sihir yaptılar. Müslümanlar asla doğum yapamayacak.” diye bir söylenti çıkarmışlardı.”(Buhari, Müslim)

Yüz küsür sene yaşadığı rivayet edilen Hz. Esma bint-i Ebubekir (RA), oğlu Abdullah bin Zübeyr(RA)ın şehadetinden bir kaç gün sonra Mekke’de hicretin Yetmiş Üçüncü yılında vefat etmiştir.

Allah, O’ndan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir