GÜNAHLARI TERKET, FARZLARI YAP KURTUL

Günahları terk eden ve farzları yapan bu zamanda kurtulur deniliyor?

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nur’da ”Farzları yapan,kebairi terk eden bu zamanda kurtulur.” diyor. Bu tesbitin günümüz şartları gözönüne alındığı zaman ne kadar yerinde olduğu görülür. Bu asırda, eski zaman gibi bir takım nafile ibadetleri yapmaya insanın ne zamanı, nede vakti yeter.

Risale-i Nur’da, Yedi büyük günah,katl,zina,şarap,anne ve babaya bakmamak,kumar, yalancı şahitlik,dine zarar verecek bidalara taraftar olmaktır. Ayrıca insan küçük günahlardan da mümkün mertebe kaçınmalı ve devamlı tövbe etmelidir. Farzlar ise,İslamın beş şartı, kelime-i şehadet,namaz, oruç,zekat ve hac.

Şimdi bakalım bunları yapmak insana bir zorluk getiriyormu? Bir müslüman,şarap içmez,kumar oynamaz,zinadan uzak durur,adam öldürmez, yalan yere şahidlik ise hiç yapamaz, en zoru anne ve babaya bakmak ile bidalara taraftar olmamak. Bu ikisini yerine getirmeye çalışan insan küçük günahlarına da tövbe ettimi, İnşaallah kurtulur.

Gelelim farzlara, zekat ve hac zengin olan müslümana farz. Tabi ki,insan çalışıp çabalayıp helal yoldan zengin olmanın gayreti içinde olacak. Ama zenginlik, Allah’ın lutfü. Kaldı geriye namaz ile oruç, gücü, sıhhati yerinde ise oruç tutar. Namaz ise bütün bu ibadetleri bünyesinde toplayan bir ibadet. Üstad Hazretleri beş vakit namaz içinde günde 1 saat yeter diyor. Şimdi düşünelim zor mu kolay mı?

Üstad Hazretlerinin bu tavsiyesi ile alakalı olarak,Hulusi Ağabey’in Barla Lahikasında yer alan bir mektubu çok manidardır.
”Ümit ve iman gibi pek âli sermayemiz var. Hoca Efendi Hazretlerinin âli tavsiyeleri: Beş vakit namazını tâdil-i erkânla kıl. Yani, başka ibadete gücün yetmez. Namazın nihayetindeki tesbihleri yap. Yani, başka zikri yapamadım diye teessüf etme. Yedi kebâiri terk et. Çünkü sagairi arayacak zamanda değiliz. İttibâ-ı sünnet et. Zira bu zamanda arkasında gidilecek ve harekâtı taklide değer, saf, hâlis ve muhlis bir hâdi -ki, o da seni yine bu yola götürecektir- maalesef bulamayacaksın. Belki bu yola çıkaracaklar vardır; fakat kömürle elması kim fark edecek?

Öyleyse, sen çalış, ondan daha iyi kılavuz bulamazsın.”(Barla Lahikası)

Büyük günahları terk herkese farz.Farzları yapmak ise, Kur’an ve Sünnete tam uymaktır. Küçük günahları terk etmekte toplumda çok önemlidir. Bunları yapan insan ise bu asırda imanını taklitten tahkikiye ulaştırır.

Üstad Hazretlerinin tavsiyesi, beş vakit namazı kılıp,sonra tesbihatı yapan, büyük günahlardan kendini muhafaza eden, Risale-i Nur’un öğrettiği Kur’an hakikatlerini hayatına gaye bilip, sürekli onunla meşgul olan birisi İNŞAALLAH, imanla kabre girer.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir