BESMELE NİÇİN İSLAM NİŞANI

Besmele’nin, İslam nişanı olmasını nasıl anlamalıyız, nişan ne demek?

Nişan,işaret,iz ve alamet demektir. İslam nişanı ise o işareti gören duyan insanın İslamiyeti hatırlamasıdır. Bir kimsenin namaz kılması, oruç tutması onun müslüman olduğunu gösterdiği gibi, bir kişinin bir işe başlarken besmele çektiğini görsek onun müslüman olduğuna hükmederiz.

İslam diyarı olmayan bir ülkede, birisinin yemek yerken, su içerken veya herhangi bir işe başlarken Besmele çektiğini işitsek onun Müslüman olduğunu anlarız.

Besmele’nin nasıl bir nişan olduğu Peygamber Efendimiz (ASM)ın hayatın da yaşadığı bir olayla şöyle anlatılır:

Peygamber Efendimiz(ASM) Taif’ten dönerken bir bağa uğramıştı. Bağın sahipleri Utbe ve Şeybe’nin Addas isminde bir köleleri vardı. Addas Hıristiyan bir kimse idi. Bağ sahipleri Addas ile Peygamber Efendimiz’e bir tabak üzüm gönderdiler. Addas üzüm salkımlarını getirip Resul-i Ekrem Efendimize takdim etti. Peygamber Efendimiz de “Bismillah” diyerek üzümleri yemeye başladı. Addas şöyle dedi:

“Allah´a and olsun ki söylediğin bu kelimeyi bu belde halkı asla söylemez.”

Peygamber Efendimiz ona: “Ey Addas! Sen hangi beldedensin, dinin nedir?” diye sordu.

Addas: “ Hristiyanım, Ninova halkındanım.” dedi.

Efendimiz: “Salih adam olan Yunus bin Metta´nın şehrindensin öyle mi?” dedi.

Addas: “Yunus bin Metta´yı nereden tanıyorsun?” diye sordu.

Resul-i Ekrem Efendimiz: “O benim kardeşimdir. O peygamberdi, ben de peygamberim!” diye buyurdu.

Peygamber Efendimizin bu sözleri üzerine Addas onun üzerine yumuldu, başını ve ellerini öpmeye başladı. Bahçe sahipleri Utbe ile Şeybe, Hristiyan kölenin yaptıklarını görmüştü.

Addas, efendilerinin yanına döndüğünde ona şöyle dediler: “Yazıklar olsun sana ey Addas! Sana ne oldu ki şu adamın başını ve ellerini öpüyordun?”

Addas şu karşılığı verdi: “Ey efendim! Yeryüzünde bundan daha hayırlı bir adam yoktur. Bana ancak bir peygamberin bilebileceği haberleri iletti.” (İbn-i Hişam, II/63)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir