SANCAKTAR ZEYD BİN HATTAB(RA)

Mekke’de doğup büyüyen Zeyd bin Hattab, Hz. Ömer(RA)ın ağabeyidir. Künyesi, Zeyd ibni Hattab ibni Nüfeyl el-Kureyşi el-Adevi’dir. Mekke’nin sayılı kabilelerinden Adevi oğullarına mensuptur.

Zeyd bin Hattab, İslam davetinin başladığı ilk günlerde hemen Rasululllah(SAS)e gidip yeni din hakkında bilgi alıp müslüman olarak Efendimiz (ASM)ın iman erleri safına katıldı. Böylece, İslamın en zor günlerinde sadakatle Rasullullah’a ve İslama hizmet etti.

Zeyd, İslamın tebliğe başladığı o günlerde müslümanlığını ailesinden bilhassa Ağabeyi Hz. Ömer’den gizli tuttu. Öyleki Nübüvvetin Altıncı yılında Müslüman olmak için Darülerkam’a gelen Hz. Ömer, karşısında abisini görünce şaşırdı. Abisi de kızkardeşi gibi kendisinden önce müslüman olmuşlardı.

Rasulullah’ın çok sevdiği sahabileri arasında yer alan Zeyd bin Hattab, çevresinde sevilip, sayılan, çok sabırlı, cömert, misafirperver biri olarak tanınırdı. Mekke, müşriklerin zulmü artınca ailesi, Lübabe, Hz. Ömer (RA)ın ve bir grup sahabi ile birlikte Medine’ye hicret eden, ilk muhacirlerdendir.

Zeyd bin Hattab, Bedir, Uhud, Hendek ve Hudeybiye Gazvelerinde Peygamber Efendimiz(ASM) le birlikte harp etti. Uhud’da büyük kahramanlık örneği sergilemiş, kardeşi Hz. Ömer(RA) ile birlikte müşriklere karşı savaşmıştı. Uhud’un en dehşetli bir anında Hz. Ömer, Zeyd’e zırhını vermek ister, Zeyd, kardeşine dönerek, ” Senin arzu ettiğin şehadet mertebesini ben senden daha çok isterim.” diyerek zırh teklifini geri çevirir. İki kardeş şehadet arzusu ile zırhsız olarak savaşa devam ederler.

Yalancı Peygamber Müseylime ile yapılan Yemame Savaşında Hz. Zeyd bin Hattab, İslam ordusunun bayraktarlığını yapmaktaydı. Müslüman ordusunun birara bozulmaya yüz tuttuğunu görünce bir elinde kılınç, diğerinde Sancak ile düşman ordusunun içine korkusuzca saldırdı. Zeyd’in bu kahramanlığı mücahitlere örnek oldu. Pekçok düşman askerini öldüren Zeyd, mürted Nehar’ı da öldürdü. Bu arada aldığı kılıç darbeleriyle şehid oldu. Elindeki sancak düşmek üzereyken Hz. Salim(RA) sancağı aldı.

Zeyd’in şehadetini gıbta ile karşılayan Hz. Ömer, daha sonraları ”Saba rüzgarı her estikçe Zeyd’in kokusunu alıyorum” diye O’na olan hasretini dile getirirdi.

Hz. Ömer(RA)ın ağabeyi, Peygamber Efendimiz(ASM)ın eşi Hz. Hafsa’nın amcası, Abdurrahman bin Zeyd’in babası olan Zeyd bin Hattab(RA), hakkında en güzel şahitliği Hz. Ömer(RA) yapar.

”Kardeşim Zeyd, iki güzel hasletle beni geçti. Benden önce Müslüman oldu, hem de benden önce şehid oldu!” (Tabakat)

Allah O’nlardan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir