UMRE İHRAM ALLAH’A MİSAFİR OLMA

Umre yapmanın önemi ve İhram ile neler anlatılmak istenir? İhram nedir?

Umre, Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 196 ncı ayetinde geçen, ”Hac ve umreyi Allah için tamamlayın” emri ile yapılan bir ibadet şeklidir. Ramazan Ayında yapılan Umre’nin küçük bir hac sevabına eşit olduğu hadislerde yer almaktadır.

Peygamber Efendimiz (ASV) ”Bir umrenin,diğer umreye kadar arada işlenen (küçük) günahlara keffaret olduğunu” müjdelemiştir. Umre, kişinin manevi hayatını gözden geçirdiği kendini yeni bir ruhi yenilemeye tabi tuttuğu ibadettir. Umre ibadetine niyet eden insan, manevi hayatında bir takım değişiklikler hisseder. Her ibadette olduğu gibi, bu ibadetin de temelinde Allah’ın rızası vardır. Bu ibadete niyet eden insan, sadece ve sadece Allah’ın rızasını düşünmeli niyetini, kalbini, duygularını herşeyini buna göre ayarlamalıdır. Bu arada bazı günlerin diğer günlerden, bazı aylarda diğer aylardan daha faziletli ve bereketlidir. İşte, Ramazan ayı diğer aylardan daha faziletli ve bereketli olduğundan bu ayda yapılan her ibadet gibi umre ibadeti de diğer zamanlardan daha üstündür.

Allah, Hazret-i İbrahim (AS) emrediyor. ”İnsanları, hac ve umreye davet et, onları çağır.” Hazret-i İbahim (AS), ”Kimleri çağırayım, Yarabbi. Mekke’de kimse yok ki?”,” Ya, İbrahim sen çağır, onlar seni duyarlar.” Hazret-i İbrahim (AS) Makamı İbrahim’de bulunan taşın üzerine çıkar ve:
” Ey insanlar,uzaktan yakından, binekli ve yaya Allah’ın evine koşun ve hac ile umra yapın.”diye insanlara, Allah’ın emri ile bir davette bulunur.

İşte, hac veya umre ibadetine niyet eden insanlar,kendilerine yapılan bu davete iştirak edeceğini beyan edenlerdir. Yani, kendilerine asırlar öncesinden yapılan davete bulundukları yerden ”Ellerine kaldırarak, biz davete geleceğiz” demektedirler.

Gelelim İhram’a. İhram iki parça bezden oluşan bir giysidir. Bir semboldür. Kefen giymek gibidir, ihrama girmek. Niyet etmektir. Hertürlü kibirden, enaniyetten, bizi biz yaptığı sanılan elbiselerden sıyrılıp kul olmaya niyettir. Kulluk ise en büyük makamdır. İhram,insanın kolunun kanadının kırılması, paradan, puldan sıyrılmasıdır. Gönülden, gözyaşı ile niyet ederek insan ihrama girmelidir.

Umreye niyet ettik, yola çıkacağız, mümkünse evimizde ihramımızı giyelim ve :
”Allah’ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum, onu bana kolaylaştır, onu benden kabul eyle.” diye niyet edelim. Bu yolculuğumuzun sadece Allah rızası için olduğunu belirtmek için niyet ile birlikte :

”Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk, innel hamde venni’mete leke ve’l-mülk la şerike lek”
” Buyur, Allah’ım buyur. Emrine amadeyim. Eşin, benzerin yok, mülk senin, nimet senin, hamd sana,şükür sana, buyur Allah’ım buyur. Emrine amadeyim.”diye en az üç defa olmak üzere Telbiye okumalıyız.

İhramı telbiye ile güçlendirmeliyiz. Biz şimdi, asırlar öncesinden yapılan davete katılacağımızı beyan ettik. Önemli bir davete gideceğiz.Bunun kıyafeti ihram, nefis elbisesini çıkarıp ihrama girdik parolası telbiye. Artık bir ölü gibiyiz, helal olan herşey bize ihramla haram oldu. İsmimiz de değişti. Yeni ünvanımız var,hacı, Allah’ın misafiri. Niye, Allah’a gidiyoruz. O’nun misafiriyiz. Misafire ikram ev sahibinin şanıdır.
”Yarabbi! evine layık değilsem bile,beni eşiğinden çevirme. Gidecek başka kapı yok. Allah’ım, günahlarım çok ben sana geldim. Yarabbi lutfün, merhametin neyi gerektiriyorsa, Sen bana onu nasip et.”

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir