ESMA BİNT-İ UMEYS (R.ANHA)

Mekke’de doğan Esma bint-i Umeys’in babası Umeys bin Mabed annesi Hind bin Avf’dır. Mekke’de dokuz kızkardeşiyle beraber Efendimiz (ASM)ın ”imanlı kızkardeşler” iltifatına mazhar olan Esma bint-i Umeys İslamın ilk çilekeş hanım sahabileri arasında yeralır. Dokuz kızkardeşin hepsi de müslüman olmuş ve üçü ünlü sahabelerle evlenmiştir. Selma Hz. Hamza ile Ümmü’l Fazl, Hz. Abbas ile Meymune Peygamber Efendimiz’le Esma da Hazret-i Cafer ile evlenmiştir.

Esma bint-i Umeys,Kocası Hz. Cafer bin Ebu Talip’le, Peygamber Efendimiz (ASM)ın Darülerkam’a girmeden önce iman edip, O’na biat etmiştir.

Kureyş’in müslüman olanlara uyguladığı işkence ve zulümlerin arması üzerine Esma bint-i Umeys, Cafer bin Ebu talip ile Habeşistan’a yapılan ikinci hicrete katılmıştır. Burada Avn, Abdullah ve Muhammed adlı oğulları dünyaya gelmiştir. Hicretin 7. nci yılında kocasıyla birlikte Habeşistan’dan Medine’ye hicret etmiştir.

Habeşistan ve Medine’ye olmak üzere iki hicretlerinden dolayı Efendimiz(ASM) Hz. Ömer ve arkadaşlarının bir hicret sevabına, Esma bint-i Umeys ve kocası Cafer bin Ebu Talip’in iki hicret sevabı kazandıklarını ifade etmiştir.

İslamın ilk çilekeş hanım sahabilerinden Esma, her türlü sıkıntı ve çilelere katlanan sabırlı, maharetli, sebatlı bir iman eridir. Uzun yıllar Habeşistan’da yaşayan Esma bint-i Umeys burada yeni şeyler görür bunlar onun dikkatini çeker. Cenazelerin tabuta konarak taşındığı görür, bunun nasıl yapıldığını öğrenir. Medine’de Hz. Fatıma(R.Anha) ve Zeynep bint-i Cahş(R.anha)nın vefatlarında onlara tabut yaptırmıştır. Zamanını iyi değerlendirmeye çalışan Esma, deri tabaklar çocuklarının geçimini deri işi yaparak temin ederdi.

Cafer bin Ebu Talip(RA) Mute Savaşında şehid olması üzerine Rasulullah, Esma’nın evine gelerek çocuklarını sordu. Yanına gelen çocukları okşayıp sevdi. Bu arada Efendimiz(ASM)ın gözlerinden yaşlar akınca, Esma bint-i Umeys:

”Ya Rasulullah! Yoksa Cafer hakkında sana bir haber mi geldi?” diye sorunca, Efendimiz,”Evet! Cafer bugün şehid oldu.” buyurdular. Acı haberle sarsılan Esma, kendini tutamadı. Ağlamaya ve dövünmeye başlayınca, Efendimiz(ASM) ona şöyle buyurdu:

”Ey Esma! Artık hayat boş şey deme. Ağzından uygunsuz ve kaba söz kaçırma. Göğsünü de dövme.”

Altı ay kadar dul kadar Esma bint-i Umeys’e, Hz. Ebu Bekir(RA) evlenme teklif etti. O da bu teklifi kabul edince nikahları yapıldı. Bu evlilikten Muhammed adını verdiği bir oğlu oldu. Hz. Ebu Bekir (RA) vefat edince, vasiyeti üzerine O’nu, Esma bint-i Umeys yıkayıp kefenlemiştir.

Esma bint-i Umeys (R.Anha) Hicri 39 veya 40 yılında Miladi 661 yılında vefat ettiği rivayet edilir. Allah, O’ndan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir