BİLGİLERİ FAYDALI HALE GETİRME

Geçmişe ait bilgilerimizi faydalı şekle getirebilir miyiz? Bunu yapmanın bir yolu var mı?

İnsan hafızası arşiv gibidir. Bunun içinde kullanmadığımız bilgiler çoktur. Her öğrendiğimiz bilgi her zaman işimize yaramaz. Fakat bunlar yok da olmaz, kullanılmadığı için zihnimizin ücra köşelerinde yer alırlar. Bize faydası olmayan bilgilerimizi, faydalı bilgilerle yer değiştirebiliriz.

İlim ve fenne ait bilgileri, iman bakışı ile yeniden gözden geçirip o bilgileri faydalı hale getirebiliriz. İlim ve fen bilgilerimizle olaylara, Allah’ın sanatı ve eserleri şeklinde bakarak o bilgilerimizi marifet ilmimizi arttırmada kullanabiliriz.

Kafamızdaki bilgileri, Allah yolunda kullanmamız mümkün değilse o zaman onları hafızamızın dehlizlerine itip sürgün edebiliriz.

Üstad Bediüzzaman Hazretleri, ”Acaba benim gibi sen dahi kafanı teftiş etsen, malûmatın içinde ne kadar lüzumsuz, faidesiz, ehemmiyetsiz, odun yığınları gibi câmid şeyleri bulursun. Çünkü ben teftiş ettim, çok lüzumsuz şeyleri buldum. İşte o fennî malûmatı, o felsefî maarifi faideli, nurlu, ruhlu yapmak çaresini aramak lâzımdır.” diyerek bizlere bu konuda şöyle sesleniyor:

”Bilirsin ki, ömür kısadır, lüzumlu işler pek çoktur. Acaba benim gibi sen dahi kafanı teftiş etsen, malûmatın içinde ne kadar lüzumsuz, faidesiz, ehemmiyetsiz, odun yığınları gibi câmid şeyleri bulursun. Çünkü ben teftiş ettim, çok lüzumsuz şeyleri buldum. İşte o fennî malûmatı, o felsefî maarifi faideli, nurlu, ruhlu yapmak çaresini aramak lâzımdır. Sen dahi Cenâb-ı Haktan bir intibah iste ki, senin fikrini Hakîm-i Zülcelâlin hesabına çevirsin, tâ o odunlara bir ateş verip nurlandırsın. Lüzumsuz maarif-i fenniyen, kıymettar maarif-i İlâhiye hükmüne geçsin.”(Barla Lahikası)

İnşallah biz de kafamızın karanlık noktalarına iman ışığı ve nuru gönderirsek, o faydasız olan bilgilerimizi  faydalı, nurlu, ruhlu hale getirebiliriz. Zira ömür kısa lüzumlu işlerimiz ise hayli fazladır. Gayret bizden yardım Allah’tan.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir