BİŞR BİN BERA (RA)

Künyesi, Bişr bin el-Bera bin Marur el-ensari el-Hazreci olan Bişr bin Bera, Medine’nin Hazrec kabilesi Selemoğlu kolu mensubudur. Hicretten önce müslüman olmuştur. Babası Bera bin Marur ile birlikte İkinci Akabe biatına katılmıştır.

Bişr bin Bera, Bedir Gazvesinde bulunmuş, Uhud’da ileri saflarda okçu olarak çarpışmıştır. Daha sonra Hendek Gazvesi, Hudeybiye Musalahası ve Hayber’in fethinde bulunmuştur. Bişr bin Bera,sahabeler içindeki en iyi ok atanlardan biri idi. Bişr’in mensup olduğu Beni Seleme kabilesinden bir heyet Rasulullah’ın huzuruna geldi. Efendimiz (ASM):

”Ey Selemoğulları sizin reisiniz kimdir?” diye sordu.
Onlar: ”Ced bin Kays’dır. Fakat biraz cimridir.”diye cevap verdiler. Bunun üzerine Rasulullah:

”Hayır! Sizin reisiniz Bişr bin Bera’dır.” buyurdular.

Hayber’in fethi sonrasında burada kalan Rasulullah’a, Zeyneb binti Haris isimli bir yahudi kadın ziyafet vermek isteğini bildirerek onu davet eder. Rasulullah bu davete yanına Bişr bin Bera’yı da alarak gider. Bu konu Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin Mektubat adlı eserinde şöyle yer alır:

”Başta Buharî, Müslim, kütüb-ü sahiha haber veriyorlar ki: Gazve-i Hayber’de bir Yahudi kadını, bir keçiyi biryan yapıp pişirmiş, gayet müessir bir zehirle zehirlemiş, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâma göndermiş.Sahabeler yemeye başladılar. Birden ferman etti:
اِرْفعُواۤ اَيْدِيَكُمْ اِنَّهَاۤ اَخْبَرَتْنِى اَنَّهَا مَسْمُومَةٌ
Yani, “Pişirilen keçi bana der ki,‘Ben zehirliyim” diye haber veriyor. Herkes elini çekti. Fakat o şiddetli zehirin tesirinden, Bişr ibni’l-Bera’ aldığı birtek lokmadan vefat etti.

Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, o Zeynep ismindeki kadını çağırdı. Ferman etti: “Neden böyle yaptın?” O menhuse dedi: “Eğer peygambersen sana zarar vermeyecek. Eğer padişahsan, insanları senden kurtarmak için yaptım.” Bazı rivayette onu öldürtmemiş, bazı tarikte öldürtmüş. Ehl-i tahkik demiş ki: Kendi öldürtmemiş; fakat Bişr’in veresesine verilmiş, onlar öldürmüşler.”

Bişr bin Bera, Hayber Fethinden sonra yediği zehirli keçi etinden zehirlenerek vefat etmiştir. Allah, ondan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir