İLK MÜSLÜMANLARDAN UTBE BİN MES’UD (RA)

Utbe bin Mes’ud, kardeşi Abdullah bin Mes’ud ve annesi Ümmü Abd bin Abduvüd ile birlikte İslamın ilk yıllarında müslüman olmuştur. İman edip ilk sahabiler arasında yeralan Utbe bin Mes’ud’ta, ”La, ilahe illallah” demenin bedelini ödeyen kişiler arasına katılmıştır.

Utbe ve onun gibi yoksul ve önde gelen hiçbir kabilenin mensubu olmayan kişilerin Peygamber Efendimiz(ASM)ın yanında yer alması Mekke’nin azılı müşriklerini rahatsız etmiştir. İman yoksunu bu müşrikler ilk müslümanlara çok büyük eziyet ve işkence yapmışlardır.

Utbe bin Mes’ud el Huzeli fakir bir ailenin çocuğu olduğu için İslam öncesi pek tanınmamaktadır. Utbe, kardeşi Abdullah ile birlikte Habeşistan yolarına düşmüş ikinci hicret kafilesinde yer almıştır. Kardeşi ile birlikte daha sonra iman adına Medine’ye hicret etmiştir.

Medine de Efendimiz(ASM) mescidi yanında yapılan evde annesi ve kardeşi ile birlikte kalmıştır. Utbe bin Mes’ud kardeşi Abdullah ile birlikte Allah Rasulu(ASM)ı gölge gibi takip etmiştir. Her daim Peygamber ile birlikte olmaya çalışmıştır.

Kitabü’l Tabakatti’l Kebir 4.ciltte,Davut bin el Huzeyn’den Utbe bin Mes’ud’un Uhud Savaşına katıldığı rivayet edilir. Gerçek bilgi Allah katındadır. Utbe bin Mes’ud’un oğlu Abdullah bin Utbe bin Mes’ud ise fakih sahabilerden biri olarak tanınmıştır.

Utbe bin Mes’ud, kardeşi Abdullah bin Mes’ud’tan önce vefat etmiştir. Abdullah bın Mes’ud(RA), kardeşini ebedi aleme yolcu ederken gözyaşları içinde şöyle konuşmuştur:

”O benim nesep ve iman kardeşim, Rasulullah (ASM) ile sohbet arkadaşım, yüreğimde ise sevgilim olan biriydi.”(İbn Hacer, el İsabe 1230)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir