ABDULLAH BİN ABDULLAH BİN ÜBEYY(RA)

Medine’nin Hazrec kabilesine mensup olan Abdullah bin Abdullah bin Übeyy bin Selül, Medineli münafıkların lideri Abdullah bin Übeyy’in oğludur.

Peygamber Efendimiz’in Medine’ye hicretinden önce müslüman olmuştur. Asıl ismi Hubab’tır. Peygamber Efendimiz ”Hubab şeytandır” diyerek ismini Abdullah olarak değiştirmiştir. Bedir Gazvesinden itibaren bütün gazvelere katılmıştır.

Abdullah’ın babası Abdullah bin Übeyy, Medine’nin meşhur münafıklarından biridir. Rasulullah’a duyduğu kin yüzünden iman etmemiş, çaresizlik içinde iman ettiğini açıklamıştır. Hazrec kabilesinin liderlerindendi, bilgili, dirayetli zengin birisiydi. Medine’ye hükümdar olma arzusu içindeydi. İslamın gelişmesi karşısında büyük rahatsızlık duydu. Etrafındakilerle beraber Rasulullah’a düşmanlık besledi. Uhud Gazvesi öncesi İslam Ordusunun üçte birini teşkil eden adamlarıyla birlikte Medine’ye dönüp savaşa katılmadı. Oğlu Abdullah ise bu gazvede büyük kahramanlıklar gösterdi. Birkaç yerinden yaralandı. İki dişi kırıldı. Onun bu haline sevinen babasına, ”Allah’ın takdir ettiği şeyde muhakkak bir hayır ve hikmet vardır.” cevabını verdi.

Beni Mustalık Gazvesine bozgunculuk çıkarmak ve münafıklık yapmak için katılan Abdullah bin Übeyy, savaştan dönerken etrafına topladığı adamlarına, ”Medine’ye dönüşte izzetli ve kuvvetli olan zelil ve zayıf olanı muhakkak oradan sürüp çıkaracaktır.” dedi.

Bu sözleri duyan Hz. Ömer(RA) Abdullah bin Übeyy’i öldürmek için Rasulullah’tan izin istedi. Rasulullah, ”Muhammed ashabını öldürüyor” ithamına maruz kalmamak için bu teklifi reddetti. Daha sonra Abdullah bin Abdullah bin Übeyy, Peygamber Efendimiz (ASM)ın huzuruna çıkarak babası öldürülecekse bunu kendisinin yapmak istediğini söyledi. Rasulullah buna da izin vermedi ve ”Hayır babana karşı yumuşak davranırız, aramızda bulunduğu müddetçe iyi arkadaşlık yaparız.”buyurdu.

Babasını mutlaka cezalandırmak isteyen Abdullah, babasının önünü kesip, ”İzzet ve kuvvetin Allah ve Rasulüne ait olduğunu söyleyinceye kadar seni bırakmayacağım.”dedi. Babası ”Demek beni Medine’ye bırakmayacaksın?”diye sordu. Abdullah, ”Evet” dedi. Oğlunun bu konuda kararlı olduğunu görünce, ”Ben şehadet ederim ki, İzzet ve kudret Allah’a ve Rasulüne ve müminlere aittir.”dedi.

Abdullah’ın bu davranışından çok memnun olan Rasulullah, ”Allah seni hayırla mükafatlandırsın.”diye dua etti ve ondan babasını bırakmasını istedi.

Abdullah bin Abdullah bin Übeyy, hayatının sonuna kadar İslama hizmet etti. Hicretin 12 yılında yapılan Yemame Savaşına katıldı. Savaşta en ön saflarda büyük cesaret ve kahramanlık gösterdi. Birçok yerinden yaralandı. Şehadet mertebesine ulaştı.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir