ALİM SAHABİ BERA BİN AZİB (RA)

Ebu Umare künyesi ile meşhur olan Bera bin Azib, Medine’de dünyaya gelmiştir. Babası Azib bin Haris, annesi Ümmü Habibe binti Ebi Habibe’dir. Anne ve babası Medine de İslamı ilk kabul eden müslümanlardandır. Evs kabilesinin Beni Harise koluna mensuptur. İslamiyeti hicretten önce Medine’ye gelen Musab bin Umeyr’den öğrenmiş küçük yaşta müslüman olmuştur.

Rasulullah’ın Medine’ye hicreti esnasında, onu karşılayıp sevgi gösterisi içinde yer alan Bera bin Azib, o günü şöyle anlatır:

”Medine halkının Rasulullah’ın teşrifine sevindiği kadar hiçbir şeye sevindiğini görmedim.”

On beş yaşında iken Uhud Gazvesine katılan Bera bin Azib, Hz. Peygamber’le beraber on dört veya on sekiz gazveye iştirak etmiştir. Bera bin Azib Huneyn’de büyük kahramanlık göstermiş, Halid bin Velid komutasında ordu ile Yemen taraflarındaki savaşlara gitmiştir.

Bera bin Azib’in Peygamberimizin yanında ayrı bir yeri vardı. Onu sever zaman zaman ona tavsiyelerde bulunurdu.Bir defasında Rasulullah ona şu tavsiye bulundu.

”Yatacağın zaman önce abdest al, sonra sağ tarafına uzanıp yat ve şöyle dua et:

”Allah’ım, Sana teslim oldum. İşimi de Sana havale ettim. Seni sevdiğim ve Senden korttuğum için Sana dayandım. Ancak, Sana sığınırım. Kurtuluşum da Sen’dedir. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin Peygamber’e iman ettim.”
Eğer böyle hareket edip o gece ölürsen müslüman olarak ölmüş olursun. Öyle ise son sözlerin bunlar olsun.”(Müslim,zikir 56,Müsned,4,285)

Dört Halife döneminde de cihaddan geri kalmayan Bera bin Azib, Rey ve Tuster’in fethine katılmıştır. Daha sonra Küfe’ye yerleşen Bera bin Azib, hayatını hadis ve fıkıh dersleri vererek geçirmiştir.

Sahabilerin alimlerinden olan Bera bin Azib, seksen küsur yaşlarında iken Küfe’de vefat etmiştir. Allah, ondan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir