ELLİ BİN NEFER GÜCÜNDE

Geçmiş dönemlerde, ”Said elli bin nefer kuvvetindedir, onun için onu serbest bırakmıyoruz” deniliyor. Bundan maksat nedir?

Risale-i Nur Külliyatından Mektubat adlı eserde yer alan bu konu şöyledir:

”İşittim ki, diyorlar: “Said elli bin nefer kuvvetindedir; onun için serbest bırakmıyoruz.”

Ben de derim ki: Ey bedbaht ehl-i dünya! Bütün kuvvetinizle dünyaya çalıştığınız halde, neden dünyanın işini dahi bilmiyorsunuz, divane gibi hükmediyorsunuz? Eğer korkunuz şahsımdan ise, elli bin nefer değil, belki bir nefer elli defa benden ziyade işler görebilir. Yani, odamın kapısında durup bana “Çıkmayacaksın” diyebilir.

Eğer korkunuz mesleğimden ve Kur’ân’a ait dellâllığımdan ve kuvve-i mâneviye-i imaniyeden ise, elli bin nefer değil, yanlışsınız, meslek itibarıyla elli milyon kuvvetindeyim, haberiniz olsun! Çünkü, Kur’ân-ı Hakîmin kuvvetiyle, sizin dinsizleriniz dahil olduğu halde bütün Avrupa’ya meydan okuyorum. Bütün neşrettiğim envâr-ı imaniye ile, onların fünun-u müsbete ve tabiat dedikleri muhkem kal’alarını zirüzeber etmişim. Onların en büyük dinsiz feylesoflarını hayvandan aşağı düşürmüşüm. Dinsizleriniz dahi içinde bulunan bütün Avrupa toplansa, Allah’ın tevfikiyle, beni o mesleğimin bir meselesinden geri çeviremezler, inşaallah mağlûp edemezler.

Madem böyledir; ben sizin dünyanıza karışmıyorum, siz de benim âhiretime karışmayınız. Karışsanız da beyhudedir!”

O dönemim baskıcı yönetileri, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin şahsını ”elli bin nefer kuvvetinde” hesap etmişler. Üstad Hazretleri ise, onların bu konuda yanlış düşündüklerini ifade ederek, ”şahıs olarak bir nefer benden elli defa daha kuvvetlidir.” ama ”siz davamdan ve hizmetimden korkuyorsanız aldanıyorsunuz. Çünkü istinad ettiği manevi kuvvet elli bin nefer değil, elli milyon nefer kuvvetindedir.” diyor.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir