MALATYA NUR TALEBELERİNDEN TARIK AKTEKİN

Tarık Aktekin 19 Temmuz 1930 da Malatya’da dünyaya gelir. Malatya Sanat Okulu mezunudur. 1948 yılında okuldan mezun olan Tarık Aktekin, Diyarbakır’da askeri hava yollarında sivil teknisyen olarak çalışmaya başlar.

Diyarbakır’da, 1950 yılında Risale-i Nur’larla tanışan Tarık Aktekin, aynı şehirde bulunan Üstad Hazretlerinin Talebesi Mehmed Kayalar ile tanışır ve Risale-i Nur derslerine devam eder. Mecburi hizmeti bitip memleketi Malatya’ya dönen Tarık Ağabey, Devlet Demir Yollarında işe başlar ve Malatya Nur hizmetinin ilkleri arasında yer alır.

1957 yılında Isparta’da bulunan Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini ziyaret etmek için önce Diyarbakır’a Kayalar Ağabey’in yanına gider. Kayalar Ağabey, ”Üstad Hazretlerinin bana gönderdiği kitaplarının parası var. 700 lira al bu parayı da götür.” diyerek Tarık Ağabey’i yolcular. Trene binen Tarık Aktekin, önce Ankara’ya gider, Atıf Ural Ağabey’i ziyaret eder. Yine trene biner Eskişehir’e oradan da Isparta’ya geçer.

Isparta’da doğruca Üstad Hazretlerinin kaldığı eve giden Tarık Ağabey, kapıyı çalar kapıyı açan talebeye ben ”Diyarbakır’dan geliyorum, adım budur diye kendini tanıtır.” Talebeler, ”Üstad’a soralım” derler. Üstad, ”Diyarbakır’dan geliyor, Mehmed Kayalar’ı görmüş mü?” diye sorar. ”Beni buraya o gönderdi” diye cevap veren Tarık Ağabey, hemen içeri alınır. O anları hatıralarında şöyle anlatır Tarık Ağabey;

”İçeri girdim, Üstad karyolada yatağın üzerindeydi, başında sarığı vardı. Ellerini öptüm, önünde diz çöktüm. Bana adımı, memletimi, Mehmed Kayalar’ı ailesini, çocuklarını sordu. Sonra ”Kardeşim sen nerede çalışıyorsun?” dedi. ”Demiryollarında çalışıyorum, Üstad’ım.”dedim. ”Demiryolları amme hizmetidir. Sizin bu hizmetinize bire on daha fazla ecir yazılır.”dedi.
Daha sonra o sırada yeni basılan ve bazı yerlerde toplatılan, Tarihçe-i Hayatı sordu. ”Diyarbakır’da, Malatya’da, Elazığ’da Tarihçe-i Hayat’a dokunuldu mu?” dedi.”Hayır, Efendim ilişilmedi.”dedim. Birden Üstad Hazretleri bir delikanlı gibi dikleşti ve ”Tarihçe-i Hayat, Anadolu’da, Avrupa’da bütün dünyada büyük fütuhatlar yapacaktır.”dedi. Huzurlarından ayrıldım.”

1958 ve 1959 yıllarında evine defalarca baskın yapılan Tarık Ağabey’i, 1960 yılında ihtilalin altınca günü bir polis ”sizi emniyetten istiyorlar, mühim bir şey yok hemen gönderecekler” diye alıp emniyete götürür. Emniyette sorgu sualsiz bodruma alınır. Bodrumda ise Said Çekmegil ile Malatya’nın meşhurları onu karşılar. Bodrumda bir hafta kaldıktan sonra Tarık Aktekin ve Said Çekmegil, jandarma eşliğinde trenle Sivas’a götürülür ve meşhur Sivas kampının sakinleri arasına katılırlar. Etrafı tel örgülerle çevrili kampta toplam 485 kişi bulunur.

Kampta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şeyhler, hocalar, Demokrat Parti mensupları ve Nur Talebeleri yer alır. Diyarbakır’dan Mehmed Kayalar, Erzurum’dan Mehmed Kırkıncı, Mehmed Serçil, Kamil Sirkeci, Yavuz Telli, Hilmi Ardos, Maraş’tan Mustafa Ramazanoğlu, Malatya’dan Said Çekmegil, Tarık Aktekin. Altı ay sonra gelen bir emirle kamptaki 55 kişi haric Tarık Aktekin ve diğerleri serbest bırakılır. Sürgüne gönderilenler içinde Mehmed Kayalar’da Çanakkale’ye gönderilir.

Uzun hizmet yıllarının ardında 2 Kasım 2017 de vefat eden Tarık Aktekin Ağabey’e, Allah’tan rahmet dileriz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir