HEBBAR BİN SÜFYAN (RA)

Hebbar bin Süfyan, Kureyş’in Beni Mahzum, Mahzumoğulları kabilesindedir. Künyesi, Hebbar bin Sufyan bin Abdülesed bin Hilal bin Abdullah bin Ömer bin Mahzum’dur. Peygamber Efendimiz (ASM)ın İslamı ilk tebliğ günlerinde müslüman olmuştur.

Peygamber Efendimiz, İslamı açık davete başladığı zaman başta reisleri bütün Mahzumoğulları bu davete açıkca cephe almış, insanları İslamdan uzaklaştırmak ve bu davetin önünü kesmek için ellerinden gelen hertürlü işkence ve ezayı yapmışlardır.

Mahzumoğullarının İslam’a karşı tavrı liderleri Velid bin Muğire ve Ebu Cehil’den kaynaklanmaktadır. Özellikle Ebu Cehil, hayatı boyunca İslama düşman olmuştur. Bu noktada Peygamber Efendimiz(ASM)ın şu sözü çok önemlidir: “Ebu Cehil, bu ümmetin Firavunudur.”

İslam düşmanı Kureyş kabileleri arasında en fazla ayet inen kabile ve reisi Mahzumoğulları olmuştur. Bu kabilenin her türlü eza ve işkencesine karşı ise birçok kişi İslamı seçmiştir. Zayıflara, kölelere uygulanan baskı ve zulüm onların İslamı seçmesine engel olamadığı gibi kabile reislerinin yakınları da müslüman olmuştu. Kabilenin üzerinde derin bir çaresizlik ve sessizlik hüküm sürüyordu. Zira insanlar Habeşistan’a hicret edeceklerdi.

Peygamber Efendimiz (ASM)ın tavsiyesi üzerine müminler hem dinlerini rahatça yaşamak ve İslamı tebliğ için Habeşistan’a gidiyorlardı. Habeşistan kafilesinde yer alan Mahzumoğulları kabilesinden Hebbar bin Süfyan, kardeşi Abdullah bin Süfyan, Ebu Seleme bin Abdülesed, Ümmü Seleme bint Ebu Ümeyye, Şemmas bin Osman, Haşim bin Ebu Huzeyfe, Seleme bin Hişam, Ayyaş bin Rebia, Esma bint Seleme gibi sahabeler yeralmıştı. Onlar için artık ne kabilelerin nede sosyal sınıflarının bir önemi yoktu. İman karşısında bunların hiçbir değeri kalmamıştı. Hangi kabileden hangi sosyal sınıftan olursa İslam hepsini tek bir aile haline getirmiş ve kalpleri birleştirmişti.

Hebbar bin Süfyan(RA)ın hayatı hakkında fazla bir bilgi bulunmamakla beraber Mute Savaşı’nda şehid olmuştur. Allah O’nlardan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir