GÜÇLÜLER Mİ? ZAYIFLAR MI?

Güçlüler mi, zayıflar mı rızıklarını kolay kazanır? Güç ile rızık arasında bir bağlantı var mı?

Allah rızkı güç ve kuvvet ile ters orantılı yapmıştır. Yani güçlüler rızkı zorlukla elde ederken zayıflar kolaylıkla elde ediyorlar. Bu kâinatta İlahi bir kanun şeklinde işliyor. Bunun çok misalleri vardır. Risale-i Nur Külliyatından On Dokuzuncu Lem’a’da bu konu şöyle anlatılır:

“Belki o rızk-ı helâl, iktidar ve ihtiyar ile mâkûsen mütenasiptir. Çünkü, çocukların iktidar ve ihtiyarı geldikçe rızkı azalır, uzaklaşır, sakilleşir.”

اَلْقَنَاعَةُ كَنْزٌ لاَ يَفْنىَ  hadisinin sırrıyla, kanaat bir define-i hüsn-ü maişet ve rahat-ı hayattır. Hırs ise, bir maden-i hasâret ve sefalettir.”(Lem’alar, On Dokuzuncu Lem’a)

Helal rızık güç ve kuvvete göre değil acz ve fakirliğe göre ihsan ediliyor. Yani ne kadar güç ve kuvvet sahibi olduğumuzu hissetsek ve buna güvensek, rızık o kadar zorlaşırken, kendimizi ne kadar aciz ve fakir hissetsek rızık o kadar bize kolaylaşıyor. Güç ile helal rızık ters orantılı oluyor, güç artıkça rızık zorlaşıyor.

Bebek dünyaya geldiğinde, çok aciz ve zayıf olmasından ona en halis gıda olan anne sütü gönderiliyor. Anne ve babası ona iki hizmetçi oluyorlar. Sonra büyüyüp kuvvet kazandıkça, rızkı zorlaşıyor. Demek ki, zayıf ve acizlere rızık kolaylaşırken, kuvvetlilere zorlaştırılır.

Hayvanlar alemindd tilki ve maymunlar, meyve kurtları ve balıklara nispeten zeki ve kuvvetli olmalarından, rızkı çok zor elde ederler, ekseri aç gezerler. Ama zeki ve kuvvetli olmayan balık ve meyve kurtları en iyi bir şekilde beslenir. Zayıf bir balık ve meyve kurdu yoktur. Ama tilki ve maymunlar ekseri zayıftır.

Bize düşen, hırs ve haramlar ile mal peşinde koşmak yerine, Allah’a tevekkül edip helal dairede rızkımızı arayacağız. Gayret gösterip çalışıp, çabalayacağız. Elimize ne geçerse de ona şükredeceğiz. O zaman rızık bize kolaylaşır, sıkıntı çekmeden elimize gelir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir