BÜTÜN İNSANLIĞIN BABASI HAZRET-İ ADEM(AS)
İlk insan, ilk Peygamber, bütün insanlığın babası Hz. Adem kaç sene yaşamıştır?
İlk insan, ilk Peygamber, bütün insanlığın babası Hz. Adem, rivayetlerde ve kitaplarda yer alan bilgilere göre 2000 yıl yaşamıştır. 2000 yaşında iken bir Cuma günü vefat etmiştir. Hz. Havva ise ondan kırk sene sonra vefat etmiştir. Hz. Adem’in kabri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kudüs’te, Mina’da veya Arafat’ta olduğu rivayet edilmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de Ali İmran Suresi 59 ncu ayetinde Hz. Adem’in yaratılışına, ”Allah katında İsa’nın durumu Adem’e benzer, Allah onu topraktan yarattı, sonra ona ”Ol!” dedi ve oluverdi.” denilerek Adem Aleyhisselamın yaratılışında ki. olaganüstü duruma işaret edilir.
Hz. Adem kırk yaşında iken Cennete götürüldü. Sol kaburga kemiğinden Hz. Havva yaratıldı. Allah onları birbirine nikahladı. Cennette yaşamaya başladılar. Daha sonra kendilerine yasak edilen ağaçtan unutarak ve İblis’in hilesi ile yedikleri için cennetten ihraç edildiler. Rivayete göre Hz. Adem Hindistan’da Seylan adasına, Havva validemiz ise Cidde’ye indirildi. İki yüz sene tövbe edip, Allah’a yalvardılar. Duaları kabul edildi. Arafat ovasında buluştular. Hz. Adem ile Havva Şam’a gelip buraya yerleştiler. Burada çocukları oldu.
İnsanoğlunun atası Hz. Adem cennet ve dünya hayatını yaşayan ilk insandı. İlk örtünen, ilk unutan, ilk hata yapan, ilk tövbe eden, tövbesi kabul olan, ilk evlat acısı yaşayan, ilk defa toprağı işleyen ve ilk peygamberdi.
Kur’an-ı Kerim’de adı 25 defa geçen Hz. Adem’e Cenab-ı Hakk, bütün isimleri öğretti. Cennetten çıkarıldıktan sonra ise dünya hayatı başladı. Toprağı işleyen Hz. Adem, tarım ve hayvancılıkla uğraştı.
1500 yaşında Peygamber olan Hz. Adem’e gusül, abdest ve günde bir vakit namaz ile oruç ibadeti emredildi. Kendisine 10 suhuf indirildi.
Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Hz. Adem’in cennetten dünyaya inmesinin mühim sonuçlarını üç ana başlıkta ele alıp bizlere ders vermiştir.
1-İnsanın ulaşabileceği en yüksek mertebeye çıkmaya çalışması,
2-İnsanlığa ait istidatların tam gelişmesi,
3-İnsanlık mahiyetinin ilahi isimlere tam bir ayna olması.
Hz. Adem, cennette kalsaydı makamı melekler gibi sabit kalır, istidatları gelişmezdi. İlahi hikmet, insanın nihayetsiz makamlara mazhar olmasını irade etmiş, bu hikmete binaen yasak meyveden yedirdip dünyaya göndermiştir. İnsan, bütün maddi ve manevi yükselmenin, kendisindeki istidatının gelişmesi ve Cenab-ı Hakk’ın bütün isim ve sifatlarına ayna olması gibi ulvi vazifeleri yerine getirmek için dünya hayatı başlamıştır.
Hz. Adem’in cennetten çıkarılması tamamen ilahi bir kaderin parçasıdır. İlahi bir takdir ve kader olarak yorumlamak gerekir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!