AMEL VE İBADETİN SAFHALARI
Niyet ve amellerimizin derece safhaları, aşamaları nelerdir? İnsan en çok neye dikkat etmelidir?
Niyet ve amelin çok değişik manevi derece ve safhaları, aşamaları vardır. İnsan her safhada bir imtihan ve engel ile karşılaşır. Bu engelleri aşmak için mücadele eder. Zira insanın fıtratında nihayetsiz yükselme ve alçalma kabiliyeti vardır.
İnsan için, niyet ve amelin ilk derecesi onun iptal olma safhasıdır. Yapılan bir işte maddi ve manevi bir menfaatin niyete girmesi, o ameli iptal eder. Niyet önemli yapılan iş ne maksat için yapılıyor. Bunu da en iyi ameli işleyen insan bilir. En tehlikeli olan safha, eğer niyet halis değilse yapılanın kıymeti yoktur.
İnsan, ibadet ve ubudiyetini ya cehennem korkusu veya cennet sevdası ile yapabilir. Bu niyet ve ameli iptal etmez, fakat ihlasa uygun değildir. Yapılan işin kalitesinde noksanlık oluyor. Bu yüzden arifler, ”nar’ın da hoş nur’un” deyip hedeflerinde ihlas ile ibadet ve ubudiyeti hedef almışlardır.
Bu zor olan engeli aşan kişi niyet ve ameline hiçbir şeyi bulaştırmamıştır. Yani ne cehennem korkusu,nede cennet sevdası onun hedefi olmamıştır. Burada zor olan engel teşvik edici sebebtir. İnsan cehennemden kurtulmak isteği ile ibadet ve ubudiyet yapması ihlasa zarar vermez.
İşte insan bu safhalardaki imtihan ve engelleri aşa aşa yürümek zorundadır. Burada, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine bir kulak verelim:
”Rıza-yı İlâhî kâfidir. Eğer o yâr ise, herşey yârdır. Eğer o yâr değilse, bütün dünya alkışlasa beş para değmez. ”
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!