DİLİMİZ KAPICI MI, MÜFETTİŞ Mİ?

ÜÇÜNCÜ NÜKTE: Sabık İkinci Nüktede, “Kuvve-i zâika kapıcıdır” dedik. Evet, ehl-i gaflet ve ruhen terakki etmeyen ve şükür mesleğinde ileri gitmeyen insanlar için bir kapıcı hükmündedir. Onun telezzüzü hatırı için…

KUR’AN YOLUNDA BİR ÖMÜR, SABRİ HALICI AĞABEY

1887 Erzurum doğumlu olan Sabri Halıcı Ağabey, Konya’da ikamet ettiğinden dolayı “Konyalı Sabri” veya “Kürt Sabri” olarak bilinir. Ciddi, otoriter bir mizaca sahip ve hitabeti çok güçlü olan Sabri Ağabeyimizin ismi, külliyatta…

ÖKÜZE OT, ARSLANA ET

Risale-i Nur'da geçen ''öküze et, arslana ot atmaz'' sözü ile anlatılmak istenen nedir? Hangi olaydan sonra bu sözler söylenmiştir? Risale-i Nur Külliyatından Kastamonu Lahikasında bahsi geçen bu mesele, Konya'lı alimlerden…

İMAN NURUNU ARAYAN

Aziz ve müşfik üstadım efendim; Birgün âlem-i menamda bir sahrada gezerken, birçok kalabalık ahalinin içine girdim. Dersim olan kelime-i tevhide devam ediyordum. O ahâlinin cümlesi Nasârâ imiş. Biz âşikâre kelime-i tevhidi…

YAĞMURUN YAĞMA ZAMANINI BİLME

''Rasathanelerde bir âletle yağmurun vakt-i nüzulü keşfediliyor. Onu da, Allah’tan başkası da biliyor. Hem röntgen şuâıyla rahm-ı mâderdeki cenînin müzekker, müennes olduğu anlaşılıyor. Demek Mugayyebât-ı Hamseye ıttıla…

HASAN ATIF EGEMEN AĞABEY

Hasan Atıf Egemen, 1900 senesinde Sinop'ta doğmuş fakat hizmet hayatı daha çok 'Aydın' taraflarında geçmiştir. Bu sebeple Risale-i Nur'un bir kaç yerinde, 'Aydınlı Hasan' olarak anılır. Kastamonu Lâhikası'nda, 'Kürt Atıf'diye…

İMAN NASIL BİLİNİR

Bir kişinin imanlı mı değil mi olduğunu nasıl anlarız? Yani imanın varlığı nasıl anlaşılır? İman, bir şeye şüphesiz inanmak ve kesin olarak, içten ve yürekten bağlanmaktır. Dini manada ise, Allah'ın varlığına, birliğine…

HAYAT OLMAYINCA

بِاسْمِهِ   وَاِنْ مِنْ شَىْءٍ اِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ Aziz, sıddık, sadık, çalışkan…

GENÇLİK BİRGÜN ELDEN GİDECEK

Beşinci Mesele Gençlik Rehberinde izah edildiği gibi, gençlik hiç şüphe yok ki gidecek. Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat’iyetinde, gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecek. Eğer…

MUSTAFA OSMAN AĞABEY

Mustafa Osman Ağabey, 1911 yılında Kastamonu'ya bağlı Safranbolu'da doğmuştur. Annesinin adı Hayriye olup, babası Hâfız Osman'dır, âlim bir zâttır. Resmi soyadı "Usman"dır. Mustafa Osman olarak adı Risale-i Nurlarda çokça…