NASIL NASİHAT EDELİM?
Nasihat,öğüt vermek, insanları hayırlı işlere davet etmek,hayırsız işlerden uzaklaşmasını ihtar etmek anlamlarında bir kelime. Nasihat,insana en kolay verilen ama en zor alınan şey. Musibetle de arasında bir bağ bir benzerlik olan kelime. ”Bir musibet, bin nasihatten iyidir.”
Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam,”Din nasihattır” buyurmakta. Kim için nasihat sorusuna ise,
” Allah’a, kitabına, Peygamberine, Müslümanların idarecilerine ve bütün müslümanlara!” diye buyurur.Üstad Bediüzzaman Said Nursi Haretleri ise ” Nasihat istersen ölüm yeter” demekte.
NASİHATI DİNLETMENİN YOLU
Peki nasihat edelim, öğüt verelim,ama insanlara nasıl bu işi yapalım ki, faydalı olalım. İşte şimdi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerin Mektubat adlı eserine bakalım, nasıl nasihat edersek, insanlara faydalı olabilirizin şifreleri, anahtarları orada.
” İşte tahmin ederim ki, nasihlerin nasihatleri şu zamanda tesirsiz kaldığının bir sebebi şudur ki: Ahlaksız insanlara derler: Hased etme, hırs gösterme, adavet etme, inat etme, dünyayı sevme! Yani, ”Fıtratını değiştir” gibi, zahiren onlarca malayutak(güç yetirilmez) bir teklifte bulunurlar. Eğer deseler ki, ”Bunların yüzlerini hayırlı şeylere çeviriniz, mecralarını değiştiriniz” hem nasihat tesir eder, hem daire-i ihtiyarlarında bir emr-i teklif olur:” (Mektubat, Dokuzuncu Mektub)
Üstad Hazretleri bize diyor ki, insanın fıtratını değiştirmesi elinde değil. Böyle olunca, düşmanlık etme, hased etme gibi sözler topluma tesir etmez. Ne yapmak lazım bu hissiyatların yüzünü, yönünü hakka yönelt dersek bu hem tesir eder, hemde teklifimiz yapılabilir olur.
Hased, Allah’ın insana ihsan ettiği nimetleri çekememek ve kıskançlık duymak. Bunun doğru yüzü ve yönü ise gıbta etmektir. Demek ki,hasid, kıskanç adama, bunu bırak demek yerine, gıbta et denir. Gıbta etmek başkasında olan nimetin aynısının kendisinde de olmasını Allah’tan dilemektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!