İNSAN DEVAMLI TÖVBE İÇİNDE OLMALI
Tövbe ile İstiğfar arasındaki fark nedir? İnsan devamlı tövbe etmeli midir?
Tövbe ve istiğfar aynı kelime gibi görünsede birbirinden çok farklı kelimelerdir. Tevbe, arapça’da geri dönmek dönüş yapmak manasınadır. Yanlıştan dönmedir. İnsanın yaptığı yanlışı fark edip dönmesine tövbe denir. Kur’an-ı Kerim’de tövbe kavramı seksen yerde geçer. Hz. Adem’in, İbrahim’in, Musa’nın Yunus’un ve Efendimiz (ASM)ın tövbelerinden söz edilir.(Bakara,37, A’raf 143, Tevbe 117,Hud 112)gibi birçok ayette Peygamberlerin tövbelerinden haber verilir.
Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de bağışlanacak müminlerin özelliklerini şöyle buyurmaktadır:
وَٱلَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا۟ فَٰحِشَةً أَوْ ظَلَمُوٓا۟ أَنفُسَهُمْ ذَكَرُوا۟ ٱللَّهَ فَٱسْتَغْفَرُوا۟ لِذُنُوبِهِمْ وَمَن يَغْفِرُ ٱلذُّنُوبَ إِلَّا ٱللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا۟ عَلَىٰ مَا فَعَلُوا۟ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
“Ve onlar bir kötülük yaptıkları, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları da Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.” (Al-i İmran Suresi,135 ayeti)
Bir günah işleyen kişi hemem vakit geçirmeden tövbe etmelidir. Bu husus Nisa Suresinde şöyle emredilir:
“Allah katında tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Yoksa tövbe, kötülükleri, günahları yapıp yapıp da kendisine ölüm gelip çatınca, ‘İşte ben şimdi tövbe ettim’ diyen kimseler ile kafir olarak ölenlerinki değildir. Bunlar için ahirette elem dolu bir azap hazırlamışızdır.” (Nisa Suresi, 17-18 ayeti)
Peygamber Efendimiz(ASM) da ”Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.”(İbn Mace, Zühd 30) buyurmuştur.
İstiğfar ise kişinin kusurunun bağışlanmasını Allah’tan talep etmesi demektir. İstiğfar, mağfiret, gufran,gaffar aynı kökten türemiştir. Kur’an-ı Kerimde kırk iki kelime istiğfar kavramı etrafında şekillenmiştir. Allah’ın bağışlayıcılığını anlatır.
Cenab-ı Hakk’ın gafur, gaffar, tevvab gibi sıfatlarına Hadis-i Şeriflerde işaret eden Resul-u Ekrem(ASM), insanların günah işleyebileceğini fakat pişman olup istigfar ettikleri takdirde bağışlanacaklarını buyurmuştur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!