EBU KUHAFE (RA)

Ebu Kuhafe, İslamın ilk halifesi Hz. Ebu Bekir (RA)ın babasıdır. Künyesi Ebu Kuhafe Osman bin Amir bin Amr et-Teymi el Kureşi. Cahiliye döneminde Kureyş’in ileri gelenleri arasında yeralır. Bütün ailesi müslüman olduğu halde kendisi Mekke’nin fethinden sonra müslüman olmuştur.

Mekke’nin fethinden sonra Rasulullah Kabe’ye girince Hz. Ebu Bekir, babasının elinden tutarak onu Peygamber Efendimiz (ASM)ın huzuruna getirdi. Ebu Kuhafe çok yaşlıydı, gözleri de görmüyordu. Hz. Peygamber, Hz. Ebu Bekir’e ;

”Allah sana merhamet etsin. Babanı evinde bıraksaydın, buraya kadar yormasaydın. Onu biz ziyarete giderdik.” buyurdu.

Hz. Ebu Bekir, ”Ya Rasulullah sizin ona gitmenizden, onun size yürüyüp gelmesi daha uygundur.”dedi.

Baba-oğul, Peygamber Aleyhisselam’ın dizinin dibine oturdu. Ebu Bekir’in heyecanı herhalinden belli oluyordu. O babasını İslamiyeti kabul etmesi için buraya getirmişti. Allah’ın Rasulu, elini Ebu Kuhafe’nin gögsüne koydu, ”Ey Ebu Kuhafe, daha ne bekliyorsun? Müslüman ol huzura kavuş”dedi.

Sessizce Peygamber Efendimiz(ASM)ı dinleyen Ebu Kuhafe, oğlunun sevgi dolu bakışları arasında Kelime-i Şehadet getirerek, Allah’ın birliğine ve Peygamber Aleyhisselam’ın O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahit olduğunu ilan ederek müslüman oldu. Babasının da Efendimiz(ASM)a biat etmesi üzerine Ebu Bekir gözyaşları içinde ağlamaya başladı. Babasının da İslamiyeti kabul etmesi üzerine Hz. Ebu Bekir (RA)ın ailesinden müslüman olmayan kimse kalmadı.

İslam’la şereflenen Ebu Kuhafe, Medine’ye gitmeyip Mekke’de kalmaya tercih etti. Peygamber Efendimiz (ASM)ın vefatı üzerine müslümanların Hz. Ebu Bekir (RA) biat edip onu halife seçmeleri üzerine Allah’ın verdiği nimete şükreden Ebu Kuhafe, ”Şu bir hakikattir, Allah’ın verdiğine engel olabilecek yoktur. Allah’ın vermediğini de verebilecek yoktur.” dedi.

Hz. Ebu Bekir dönemini de yaşayan Ebu Kuhafe, Hz. Ebu Bekir (RA)ın vefatından sonra Hicretin 14 ncü yılında 97 yaşında iken vefat etti.

Allah ondan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir