TALEBE OLMAYA ÇALIŞMAK

بِاسْمِهِ – وَاِنْ مِنْ شَىْءٍ اِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْد

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Aziz kardeşim Re’fet Bey;

Senin mektubunu ve kitabını memnuniyetle aldım. Gayet sevdiğim bir talebem olan Hulûsi Beyin ruhunu sizde hissettim. Seni yeni değil, Hulûsi gibi eski bir talebe olarak kabul ettim. Talebeliğin hâssası şudur ki: Yazılan Sözlere kendi malı gibi sahip olmalıdır. Kendisi telif etmiş ve yazmış nazarıyla bakıp neşrine ve ehil olanlara iblâğına çalışmaktır. Mâşaallah, hattın güzeldir. Vakit bulursan bir kısmını yazın. Bir kısmını Hüsrev gibi ciddî talebeler yazar; onlardan bilâhare alır, yazarsınız ve onlarla teşrik-i mesai edersiniz. Altı senedir Isparta’da ciddî talebelerin çıkmasına muntazırdım, bekliyordum. El-minnetü lillâh, şimdi sizinle beraber birkaç tane çıkmaya başladı. Çünkü bir talebe, yüz dosta müreccahtır. Sözler namındaki envâr-ı Kur’âniye ise, en mühim ibadet olan ibadet-i tefekküriye nev’indendir. Şu zamanda en mühim vazife, imana hizmettir. İman saâdet-i ebediyenin anahtarıdır.
لْبَاقِى هُوَ الْبَاقِى
Kardeşiniz
Said Nursî(Barla Lahikası)

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Re’fet Ağabeyin şahsında bütün Risale-i Nur’u bilen, tanıyan, okuyanlara sesleniyor.  Bu eserlere sahip olup talebe olmaya çalışın, ”Talebeliğin hâssası şudur ki: Yazılan Sözlere kendi malı gibi sahip olmalıdır. Kendisi telif etmiş ve yazmış nazarıyla bakıp neşrine ve ehil olanlara iblâğına çalışmaktır.”diye dikkatimizi çekiyor.

Üstad Hazretlerinin talebe olmanın önemine dikkatimizi çeken bir diğer ifadesi ise, ”bir talebe, yüz dosta müreccahtır.” sözleridir. Burada, talebe olmanın makamının ne kadar büyük ve yüksek olması anlatılıyor. Risale-i Nur’a talebe olan birisi hem manen hem de ilmen yüksek makamlara erişir. Bulunduğu mahal ve çevrede veli makamına sahip olabilir. Böyle dehşetli bir zaman dilimde insanların, büyük bir kısmı günah ve sefalet içinde çırpınırken, Risale-i Nur’a dost olmakta, kalabalıklar içinde farklı bir insan olarak görülür.

Dost olan kardeş olmaya, kardeş olan talebe olmaya, talebe olan da talebelik içinde has, rükün gibi makamlara ulaşmaya çabalamalıdır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir