DOKTOR TAHSİN TOLA
1911 yılında Senirkent’te doğan Tahsin Tola,İstanbul Tıp Fakültesini bitirip uzun yıllar doktor olarak vazife yapmıştır. TBMM de milletvekili olarakta görev yapan Dr. Tahsin Tola, memleketinde ‘kara melek’ olarak tanınmıştır.
Dr. Tahsin Tola, annesinin doktorluğa giderken söylediği: “Hastalardan para almayacaksın.” sözünü ömrünün son anına kadar uygular. Kendisine, para veren olursa almış, genellikle hastalarını parasız muayene etmiştir. Devlet tabipliğinden istifa ederek Senirkent’e dönmüş, evini muayenehane, eczane yapmış, burada sağlık alanında ciddi katkılarda bulunmuştur. Daha evvel kurulmasına gayret ettiği, Dokumacılar Kooperatifinin imkânlarıyla Senirkent’e bir hastane açmıştır.
1943’te Dr. Tahsin Tolo siyasete atılmış. O günün şartlarında başka parti olmadığından, CHP’den belediye başkanı atanıyor. Bir gün bile başkanlık yapamadan askere alınıyor. Demokrat Parti kurulduğu zaman Senirkent belde teşkilatını kuruyor. 1946 seçimlerinde Isparta’dan seçimlere liste başı olarak giriyor, fakat malum açık oy gizli tasnif usulunden dolayı seçilemiyor. Bunun üzerine Senirkentliler ayaklanıyor ve tarihe Senirkent Faciası denen olay yaşanıyor. Zamanın hükümeti halka zulmediyor. Dr. Tahsin Tola kırmadan dökmeden meseleyi halletme yoluna gidiyor. Soğukta kalan ve kendilerine zulmeden Jandarmalar için, “Senirkent köylüleri gibi olunuz. Size zulmeden askerleri doyurunuz.” diyerek, Senirkent halkını onlara sahiplendirip, karınlarını doyurtuyor.
Demokrat Parti’den 9.ve 10. Dönem Isparta milletvekilliği yapmıştır. Dr. Tahsin Tola, milletvekili olarak eğitim, sağlık ve köycülük alanlarında bütün Türkiye’deki çalışmalara yardım etmiştir. Risale-i Nurların serbestliği konusunda ciddi anlamda çalışmış, mahkemelere milletvekilliği ünvanını kullanarak sonuna kadar adil kararlar çıkması yönünde müdahale etmiş, Risale-i Nurların yeni harflerle neşredilmesi için ciddi hizmetleri olmuştur. Bediüzzaman Hazretleri ile Menderes arasındaki irtibatı sağlayan ağabeylerdendir.
Halim,selim melekler gibi temiz bir şahsiyet olan Tahsin Tola Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini ilk ziyaretini şöyle anlatırdı:
”Isparta’daki evine gittim. Her zaman kullanmadığım halde o gün başımda şapka vardı. Evine girdim.Şapkayı salona astım. Üstad’ın huzuruna hürmet ve edeple çıktım. Elini öptüm,işaret ettiği yere öturdum. Üstad bana şöyle hitap etti:
”Kardeşim size şunu söyliyeyim. Şapka için ben fetva verdim.Giyen kafir olmaz.
Eğer o fetvayı vermeseydim,yirmi kişi daha çıkar,isyan ederdi. Binlerce masumun kanı dökülürdü. Otuz sene eziyet ve sıkıntı çektim,helal olsun
Şeyhülislam Zenbilli Ali Cemali Efendi’nin şapka hakkındaki fetvasını bildiğim halde mukabil fetva verdim.
Bu şapka için sevap kazanayım diye, bir çok insan çıkar isyan ederdi. Bu yüzden binlerce insan öldürülürdü. Benim çektiğim eziyetler helal olsun.”(Üstad,1908 yılında bir soru üzerine şapka ile ilgili fetva vermiştir.)
KAZANAMADIĞIMIZI TEBRİK ETTİ
Daha sonra birçok kere Üstad Hazretlerini ziyaret ettiğini anlatan Tahsin Tola,risalelere dost olan ve Isparta’dan milletvekili adayı olan Ali Çetin ile beraber, Üstad’ı ziyaret ettik.Biz bu seçim de aday olamamıştık. Bize hitaben.
”Tebrik ederim. Tebrik ederim.” dedi.
”Biz kazanamadık” deyince. Üstad :
”Tebrik ederim,kazanamadığınızı tebrik ederim.” dedi.Bunu yıllar sonra anladık.
İhtilal günlerinden Yassıada’dan,1957 de seçilmediğimiz için, Üstad’ın himmet ve duasıyla kurtulmuştuk.”
Emirdağ Lahikalarında birçok mektubta ismi geçen Tahsin Tola Ağabey 23 Mayıs 1983 te vefat etmiştir. Tahsin Tola Ağabeye, Nurkoy olarak Allah’tan rahmet dileriz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!