PEYGAMBER EFENDİMİZ (ASM)IN HANIMLARINDAN ÜMMÜ HABİBE(R.ANHA)

Ümmü Habibe Remle binti Ebu Süfyan bin Harb El-Ümeviyye, Mekke de doğmuştur. Asıl adı Remle olan Ümmü Habibe’nin babası Kureyş kabilesinin reislerinden Ebu Süfyan’dır.

Ümmü Habibe, ilk evliliğini Peygamber Efendimizin halası Ümeyye’nin oğlu Ubeydullah bin Cahş ile yaptı. Hanif dini mensubu olan Ubeydullah putlara tapmazdı. İslam dini gelince Ümmü Habibe, kocası ile birlikte İslamiyeti kabul edip, ilk müslümanlar arasında yeraldı. Ümmü Habibe ve kocası müslüman olunca müşriklerin eza ve baskılarına ençok maruz kalanlardan oldu. Müşriklerin baskısına dayanamayan Ümmü Habibe ve kocası Ubeydullah ikinci kafile ile Habeşistan’a hicret ettiler. Hicret sırasında hamile olan Ümmü Habibe, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ona Ümmü Habibe ismini verdikleri için kendisi de artık bu ünvanla anılmaya başladı.

Dini uğruna Mekke’yi terkeden Ubeydullah bin Cahş, bir süre sonra Habeşistan’da irtidad ederek Hıristiyanlığa girer. Ümmü Habibe’yi de dininden dönmeye zorlar, fakat o şiddetle karşı çıkar ve ondan boşanır. Ubeydullah bir süre sonra burada vefat eder.

Ümmü Habibe, Mekke’ye babası Ebu Süfyan’ın yanına da dönemez ve burada çocuğuyla yalnız başına kalır. Ümmü Habibe’nin çektiği sıkıntıları bilen Peygamber Efendimiz, onunla evlenmeye karar verir. Amr bin Ümeyye’yi, Necaşi Ashame’yi İslam’a davet etmesi, hemde Ümmü Habibe’ye dünürlük yapmasını istediği iki mektupla Habeşistan’a gönderir.

Peygamber Efendimiz, mektubunda Necaşi’den kendisini Ümmü Habibe ile evlendirmesini istedi. Bu teklifi duyan Ümmü Habibe çok sevindi. Haberi getiren cariyeye üzerindeki takıları hediye etti. Nikah için de Halid bin Said’i vekil tayin etti. Necaşi orada bulunan müslümanları toplayarak Hz. Peygamber’in istediğini duyurdu. Nikah için Ümmü Habibe’ye 400 dinar mehir verildi. Giyabi şekilde nikah yapıldı. Evlilik haberi Ebu Süfyan’a ulaşınca, ”O reddedilmeyecek biridir” diyerek bu evliliği benimsediğini gösterdi.

Ümmü Habibe ve Habeşistan’daki müslümanlar Cafer bin Ebu Talip başkanlığında önce gemilerle daha sonra da karadan Medine’ye döndüler.

Müminlerin annesi Ümmü Habibe, Miladi 664 yılında Medine’de vefat etti. Cenaze namazından sonra Baki mezarlığına defnedildi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir