İMAN VE ÜMİD EN BÜYÜK SERMAYE
”Heran endişe ve korku içinde, acaba bugün ibadetimi yapabilecek miyim? Günahlardan nuzak kalabilecekmiyim? diye kıvranmaktayım? Ne yapmam lazım.”
İnsanın halim ne olacak, imanımı nasıl koruyacağım, ibadetimi yerine getirebilecekmiyim endişe ve korkusu içinde olması onun imanından gelir. İnsandaki bu telaş, endişe imanın delilidir. Zira çok büyük evliya ve alimler bile akıbetinden korkup telaş etmişken, bizim daha ziyade telaş etmemiz gayet normaldir. Mümin hayatını ümit ile korku arasında yaşamalıdır. Yani ben ibadetimi yapıyorum düşüncesi onu aldatmamalıdır.Ayrıca, mümin bir insanın elinde, iman ve ümid gibi çok büyük bir sermayesi vardır.
Korku ve ümitsizliğimiz çok artarsa o zaman Kur’an-ı Kerim’in şu ayetlerini kendimize rehber yapmalıyız:
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذ۪ينَ اَسْرَفُوا عَلٰٓى اَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّٰهِۜ اِنَّ اللّٰهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَم۪يعاًۜ اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّح۪يمُ
“De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! ALLAH’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü ALLAH bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok mağfiret edici, çok merhamet edicidir.”(Zümer,39/53)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
“Ey mü’minler! Hep birden, bütün günahlarınızdan ALLAH’a tövbe ediniz ki, felaha, kurtuluşa eresiniz.” (Nûr, 24/31)
Kur’an’nın bu ayetleriyle birlikte, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin “farzları yapan ve kebairi terk eden, bu zamanda kurtulur” tespiti de yine bize bir ölçüdür. Burada dikkatimizi çeken, beş vakit namazı tadil-i erkanla kıl. Güzelce bir abdest alıp, kılacağımız vaktin namazına odaklanmak ve aşkla, şevkle namazımızı kılmak. Zira başka ibadete gücümüz yetmeyebilir. Gelelim namaz sonu tesbihatına, tesbihatı güzelce yapalım ve başka zikir yapamamıyoruz diye üzülmeyelim. Bu asrın keşmekeşi içinde istediğimiz gibi zikirde bulunamayabiliriz, buna üzülmeyelim. Kebair, büyük günahlardır. Yedi büyük günahı terk et, sünnete uy kurtuluş bunlardadır.
Yedi büyük günah çeşitli olarak söylense de şöyledir, cinayet, zina, şarap içmek, anne ve babaya bakmamak, kumar oynamak, mahkemede yalancı şahitlik etmek, dine zarar veren batıl ve bidat fikirlere taraftar olmaktır. Farzlar ise İslam’ın beş şartı olan namaz, oruç, zekat, hac, kelime-i Tevhiddir. Yedi büyük günahı işlemeyip, farz emirleri de yerine getirirsek, inşallah bu zaman şartları içinde kurtulanlardan olabiliriz.
Bir diğer konuda bu asırda insan, Risale-i Nur Külliyatını anlayarak okuyup, Kur’an talebesi olmaya çalışmasıdır. Çünkü bütün yollar Kur’an’a çıkar. İnsanı bu yola çıkaracaklar vardır, fakat sen nasıl fark edeceksin. Öyleyse biz Risale-i Nur ile, Kur’an yoluna çalışalım, ondan daha iyi bir kılavuz bulamayız.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!