HİCRİ TAKVİM NASIL ORTAYA ÇIKTI

İslam aleminin kullandığı Hicri Takvim ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Hazret-i Peygamber(ASM)’ın Mekke’den Medine’ye hicretini tarih başlangıcı olarak alan takvime Hicri Takvim denilir.

Medine’de İslam devletinin kurulmasından sonra Hazreti Ömer (RA) devrine kadar müslümanlar bazı önemli olayları tarih başlangıcı kabul edip buna göre zamanlarını tayin ediyordu. Mesela, Fil olayı, Zelzele yılı, Veda Haccı yılı gibi olaylar tarih başlangıcı olarak kabul ediliyordu. Bu, zaman zaman karışık bir durum arzediyordu.

Hazreti Ömer (RA) döneminde, Yemen Valisi Ya’la bin Ümeyye Halifeye gün, ay ve yılı belli olmayan bir mektup gönderir. Aynı şekilde yılı belli olmayan vadesi Şaban ayı, diye kaydedilen bir senette Basra Valisi Ebu Musa el-Eşari’ye getirilir. Söz konusu senette geçen Şaban kelimesinin, bu yıla mı, geçen yıla mı, yoksa gelecek yıla mı ait olduğu meselesi kesin olarak anlaşılmayınca bu tarih ve sened ihtilafa sebeb olur.

Bu karışıklığı gidermek amacıyla Hazreti Ömer(RA) konuyu sahabelerin görüşüne açar. Çeşitli görüşler ortaya çıkar. Bu arada Hazreti Ali (RA) Peygamber Efendimizin Hicret ettiği yılı teklif eder. Bu teklif benimsenir ve Hazreti Ömer(RA) “Hicret, hak ile batılı ayırdı” diyerek Hicreti takvim başlangıcı yapar. Zira Hicret, İslam ve Müslümanlar için bir dönüm noktasıydı. Peygamber Efendimiz(ASM)ın hicret yılı olan 622 yılı, takvim başlangıcı olarak kabul edilir.

Hazreti Osman(RA)’ın teklifiyle Muharrem ayı da birinci ay olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz(ASM)ın vefatından altı yıl sonra tespit edilen bu takvim, hicreti başlangıç olarak aldığı için o günden bugüne “Hicri Takvim” olarak anılmıştır. Hicri aylar, Muharrem, Safer, Rebiüevvel, Rebiülahir, Cemazielevvel, Cemazielahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce’dir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir