NURA FEDAİ TALEBE İSMAİL AMBARLI
Aslen Konya Meramlı olan İsmail Ambarlı, 22 Aralık 1937 yılında Ankara’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara Erkek Sanat Okulunda bitirdi. Bir süre tamircilik işi ile uğraşan Anbarlı daha sonra nakliye işleri yapar. Genç yaştan itibaren içinde okuma aşkı olduğunu dile getiren Ambarlı, okumak için aldığı gazetelerde Bediüzzaman Said Nursi’nin ismi dikkatini çeker. O yıllarda gazetelerde basılan Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin fotoğrafları, kendine has meşhur kisvesi de hoşuna gider.
Günlerden birgün 22 Aralık 1959 yılı. Ambarlı,kendisinin doğum günü olan bu gün yaşadığı bir olay üzerine bu günü ikinci doğum günü gibi kabul eder. Denizciler Caddesi üzerindeki İpek Palas otelinin yanındaki bir lokantaya kömür götürmektedir. İpek Palas’ın önündeki kalabalığı ve polisleri görünce merak eder. Gazetelerde gördüğü Bediüzzaman Hazretleri kalabalığın içinde yürümeye çalışıyor. Hemen arabadan iner. Üstad’a yaklaşır ve onunla göz göze gelir. Bir anda hayatı değişir. Kimseden çekinmeyen sert bakışlı ve Çankaya lakaplı İsmail Anbarlı artık Nur’un gözüpek fedakar hizmetkarlarından biri olur.
Bu göz göze gelişten sonra kitapçıların yolunu tutan Ambarlı, Risale-i Nur’ları araştırır. Kitapçılardan İhlas Risalesi İman Hakikatleri ve Meyve Risalelerini satın alır. Bunları okuduktan sonra diğer eserleri de bulur ve hepsini okur.
Kahraman ve fedai ruhlu İsmail Ambarlı keyfi yasak ve baskıların en sıkı uygulandığı günlerde hiçbir şeyden korkmadan kendisine verilen her türlü hizmeti yapar. İlk defa 1960 yılında Ankara’da tutuklanır. Said Özdemir ile başlayan hapishane hayatı daha sonraki yıllarda da devam eder.
1966 yılında Konya’da hapse girer. Dört ay kadar hapis yatan Ambarlı, prangaya vurulur. Zulüm olarak hücreye atılır. Günde iki defa yarım saattan bir saat dışarı çıkarılır, 23 saat ise hücrede kalır. Onun için artık hiçbir sıkıntının işkencenin önemi yoktur. Tek derdi iman hizmetine devam etmektir.
Yıl 1967.İsmail Ambarlı’nın Ankara’dan başlayan ve Mersin’de devam eden hapishane hayatı başlar. Mustafa Türkmenoğlu, Said Özdemir, Mustafa Sungur, Mustafa Özsoy, Şerafettin Kartal, Vahdettin Karaçorlu Ambarlı’nın hapishane arkadaşlarıdır.
Ambarlı için artık tek iş, Risale-i Nur hizmetidir. İşi gücü bırakır, arabasını bir şoföre verir onunla geçimini temin eder. 1973 yılına kadar Ankara’da kalan Ambarlı daha sonra İstanbul’a gelir. 1993 yılından itibaren de memleketi Konya’ya yerleşir.
1967 yılında Mersin Hapishanesinde tanıdığımız İsmail Ambarlı Ağabey’in yaşadığı hayat romanlara filimlere zor sığar. Uzun ve mücadele ile dolu bir hayat geçiren İsmail Ambarlı 18 Kasım 2010 günü vefat eder. Konya’da Sultan Selim Camiinde kılınan cenaze namazı sonrası Üçler Mezarlığına defnedilir. Kendisine Allah’tan rahmet dileriz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!