VEFALI BİR DOST, MEHMED SALİH YEŞİL

Mehmed Salih Efendi; 1 Ocak 1877 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra bir süre medrese öğrenimi görerek, 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’na gönüllü olarak katıldı.

23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye 1’inci Dönem Erzurum Milletvekili olarak seçildi. Kurtuluş Savaşında gösterdiği yararlıklar sonucu İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi. Mehmet Salih Yeşil, Birinci Dünya Savaşında Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile beraber Kafkas cephesinde çarpışmıştır. Yine ilk mecliste Bediüzzaman Hazretleri ile dostluk ve sohbetleri olmuştur.

Üstad Bediüzzaman Hazretleri, 1946 yılında Afyon’nun Emirdağ ilçesinde mecburî iskânda ve gözaltında bulunuyordu. Hapisten çıktığı halde hapisten yüz kat daha fazla baskı ve gözaltında bulunuyordu. Bu sıkıntılı günlerinden bir gün bir mektup kendisine gelir. Emirdağ Lahikasında yer alan bu mektup şöyledir:

”Muhterem din kardeşim,

Kırk gündür yatakta sizinle meşgulüm. Hayal ve mesmuuma nazaran, huzurunuzun muhtel olduğuna zâhibim.    اَلْمُؤْمِنُ بَلَوِىٌّ “Mü’min, musibete çok maruz kalır.” (Hadis-i Şerif)Tahminen on gün kadar evvelsi, sokaklarda “Hâlis Afyon tereyağım var” diyen birisini pencereden yanıma çağırıp biraz yağ aldım. Maksadım sizi sormaktı. Afyon’dan Emirdağı kazasına sürüldüğünüzü, ahalinin sizinle görüşmesinin yasak olduğunu duyunca çok müteessir oldum.

Muhterem din kardeşim,

Bu mektubu size yazan, otuz bir sene evvelsi sizinle Erzurum’un Esad Paşa Medresesinde, Umumî Harpte Kafkas’ın karlı dağlarında ve yirmi dört sene evvel de mebusluğum hengâmında Van Valisi Haydar Bey dostunuzla Millet Meclisi salonunda görüşen Erzurum’un esbak mebuslarından Yeşil oğlu Mehmed Salih. (r.h.)”

Üstad Bediüzzaman Hazretleri, hâl ve hatırını soran bu vefalı dostuna, Hasan Efendi aracılığıyla ”Yeşil Salih’e mektuptur” başlığıyla aşağıdaki satırları kaleme aldırır:

Yeşil Salih’e yazılan mektuptur.

Aziz Kardeşim Hasan Efendi! Sen benim tarafımdan kıymetli kardeşimiz Salih Efendiye yaz ki, ben ölünceye kadar onun bu insaniyetini unutmayacağım ve ona çok minnettarım ve çok selâm ve dua ederim. Fakat ben her sıkıntıya karşı tahammüle karar vermişim. Hem ben iyiliği o reislerden beklemiyorum.Said Nursî (Emirdağ Lahikası)

Soyadı Kanunu ile Yeşiloğlu soyadını alan Mehmed Salih Efendi, 3 Temmuz 1954 tarihinde İstanbul Fatih’te vefat etti. Kendisine, Allah’tan rahmet dileriz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir