MÜMİN MUSİBETE SABREDER
Musibet,maddi ve manevi büyük sıkıntı ve belalara verilen isim. Maddi musibet dünyaya ve şahsa ait,sel,yangın,hastalık ve belalardır. İnsan bunlara sabır gösterirse mükafatı büyüktür.Bir musibete düşen mümin,sabrederse her bir dakikası birgün ibadet hükmünü alır.Hastalık ve musibetlerde insan güçsüzlüğünü, zayıflığını düşünüp Allah’a iltica ile O’nu düşünüp,O’na yalvarması ile halis bir ubudiyette bulunur. Bu ubudiyete riya girmez halistir.
Dini musibet, insanı Allah,Peygamber,ahiret inancından alıkoyan herşey,insanı İslamiyetten uzaklaştıran her fikir,her faaliyet birer musibettir. Bu musibet çok tehlikelidir,insanın ahiret hayatını mahveder.
BİR TEMİZLENME
Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri,Risale-i Nur’da ”Asıl musibet, dine gelen musibettir. Musibet-i diniyeden her vakit derğah-ı İlahiyeye iltica edip feryat etmek gerektir.
Fakat dini olmayan musibetler,hakikat noktasında musibet degildirler.Bir kısmı ihtar-ı Rahmanidir. Nasıl ki çoban gayrın tarlasına tecavüz eden koyunlarına taş atıp,onlar o taştan hissederler ki,zararlı işten kurtulmak için bir ihtardır,memnunane dönerler. Öyle de çok zahiri musibetler var ki,İlahi birer ihtar,birer ikazdır. Ve bir kısmı keffarettü’z-zünubdur.Ve bir kısmı gafleti dağıtıp,beşeri olan aczini ve zaafını bildirerek,bir nevi huzur vermektir.Musibetin hastalık olan nevi,sabıkan geçtiği gibi,o kısım,musibet değil,belki bir iltifat-ı Rabbanidir,bir tathirdir..”(Lem’alar, İkinci Lem’a)
GÜNAHLAR DÖKÜLÜR
Maddi musibete sabır gösteren onu ibadete çevirmiş olur. Maddi musibetteki sabrın sonunun mükafatı bir hadisi şerifte:
”Ermiş bir ağacı silkmekle nasıl meyveleri düşüyor,sıtmanın titremesinden günahlar öyle dökülüyor.”(Lem’alar,İkinci Lem’a)
Malum meyve bir şeyin neticesidir. Günah ve hayırda birer işin neticesidir. Hayır niyetiyle yapılan bir işin meyvesi sevap,şer adına yapılan bir işin meyveside günahtır.Ağaçlardaki yetişemediğimiz meyveleri bazen silkeleyerek toplarız. Demek ki,müminlerin bazı günahlarıda vücudumuz hasta olup titreyince günahlarını dökmeye başlıyor. İnsan hastalığına böyle bakmalıdır.
Ayrıca hastalık insanı Allah’a yaklaştırır. Günahlarına tövbe ve istigfar etmeye başlamasına sebeb olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!