İSLAMIN YEDİ HAKİKATİ

Hakikat-i İslamiye ve İslam’ın yedi hakikati nedir?

Hakk kökünden üretilen Hakikat, bir şeeyin özü, aslı ve gerçeği manalarınadır. Bazı hadis ve kaynaklarda Hakikat, ”Allah’ı bilmenin hakikatı, takvanın hakikatı” tarzında ”en doğru, en mükemmel olan” manasınada kullanılmıştır.

Hakikat-ı İslamiye,imanın altı esası olan 1-Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak,2-Allah’ın meleklerine inanmak,3-Allah’ın kitaplarına inanmak,4-Allah’ın Peygamberlerine inanmak,5-Kader kaza ve ataya inanmak, yani hayrı ve şerri de Allah’ın takdir ettiğine inanmak,6-Ahiret gününe, öldükten sonra dirilmenin hak olduğuna inanmak. Bu altı esasa İslamiyetin hakikatı denilir. İslamiyet bu altı temel üzerine bina edilmiştir.

Ubudiyet ise İslamın beş şartı üzerinedir.1-Şehadet kelimesi,2-Namaz,3-Zekat,4-Ramazan ayı orucu,5-Hac. İslamın bu beş şartı ibadettir. Bu beş şart iman temelinde yükselen bir bina kabul edildiği için bir hükmünde sayılıp yedincisi kabul edilip İslamın yedi hakikatı denilmiştir. Yedi hakikat, imanın altı şartı ile İslamın beş şartını içine alan ibadetlere, İslamın yedi hakikatı ismi kullanılmıştır.

Kur’an-ı Kerim bizlere baştan aşağı bunları ders verir. Bize ”İman” ve ”salih amel” noktasında vazifeler yükler. Kur’an’ın bu dersi Risale-i Nur’da da tefsir edilir. Bu konu Risale-i Nur’larda Kastamonu Lahikasında şöyle yeralmaktadır:

”Aziz, sıddık kardeşlerim;

Nur fabrikasının sahibi, Birinci Şuanın dördüncü âyeti bahsinde, hakikat-i İslâmiyetin yedi esasını parlak bir surette ispat edildiği cümlesine dair soruyor ki: “Erkân-ı İslâmiyeyi beş biliyoruz. Hem vücub-u zekât rüknü, risalelerde ne suretle izah edildiğini” soruyor.

Elcevap: İslâmın rükünleri başkadır; hakikat-i İslâmiyetin esasları yine başkadır. Hakikat-i İslâmiyetin esasları, altı erkân-ı imaniyeyle ve esas-ı ubudiyet ki, İslâmın beş rüknü olan savm, salât, hac, zekât, kelime-i şehadet, mecmuunun hülâsasıdır.”(Kastamonu Lahikası)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir