HEBENNEKA NE DEMEK
Hebenneka kimdir? Hebenneka ne manaya kullanılmaktadır?
Hebenneka eski zamanlarda insanların kullandığı anonim bir isimdir. Çok eski çağlardan beri aptallığıyla ünlü bir fıkra kahramanının adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Osmanlıca’da ahmak olduğu halde kendini zeki sanan kişilere ”Hebenneka” denilmiştir. ”Kendinden bile habersiz” manalarına da kullanılmıştır.
Risale-i Nur Külliyatı içinde yeralan Mesnevi Nuriye adlı eserde Hebenneka ismi geçmektedir.
”Ve kendi evsafıyla, eşkâliyle, nakışlarıyla, âdeta Sâniini medih için yazılmış bir kasidedir. Buna binaen, meşhur Hebenneka gibi ahmaklaşan bir adam dahi Sâni-i Zülcelâlin inkârına gitmemek gerektir.”(Mesnevi Nuriye, Lemalar)
Doğu edebiyatı içinde yeralan bazı Hebenneka hikayeleri ise şöyledir:
Bir hırsız Hebenneka’nın ayakkabılarını çalmış, komşuları görüp haber vermişler. ”Hırsız şu tarafa gidiyordu, ayakkabıların da elindeydi. Hebenneka, ayaklarına bakmış, ”Çok şükür, ayaklarım yerinde.”demiş.
Bir zaman devesi kaybolan Hebenneka sağ-sola haber salmış. ”Deve mi bulana iki deve vereceğim.”, ”Üstüne bir deve daha kaybedeceksin, senin amacın ne?” diyenlere ise, ”Kaybedilen bir şeyi bulmanın zevkini yaşamak istiyorum.” cevabını vermiş.
Hebenneka, yetmiş yaşına gelince, yaşını unutmaya başlamış. Yaşını hatırlamak için evin önüne yetmiş fidan dikmiş. Ancak fidanları sulamayı unutmuş. Gün gecince fidanlar kurumuş, karısı da bunları kuru ot zannedip, hepsini sökmüş. Bahçede hiç fidan kalmadığını gören Hebenneka, ”Hanım demiş, çabuk bana bir beşik hazırla, galiba ben yeni doğdum.”
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!