CELCELUTİYE DUASI
Celcelutiye nedir? Nasıl bir duadır?
Süryanice bedi manasına gelen Celcelutiye, Hz. Ali (RA) tarafından yazılan Arapça, içinde yer yer Süryanice kelimeler de bulunan bir kaside, bir duadır. Celcelutiye, içinde İsm-i Azamı da taşıyan yüksek manalar ve cifir ilmine göre birçok tarihin de düşürülerek yer aldığı yüksek ve tesirli bir dua, isimler hazinesidir. Kaside Arapçadır, içinde Allah’ın bazı isimleri ve bir takım kelimeler Süryanicedir.
Celcelutiye’nin, Hz. Ali(RA) tarafından Peygamber Efendimiz (ASM)ın derslerine ve telkinatlarına göre yazıldığı rivayet edilir. İçerisinde pek çok gaybi haber yer almaktadır.
Celcelutiye duasında Allah’ın bütün isimleri sayılıp, Allah’ı övüp, hamd edilen bir duadır. Bu dua, büyük alim, mutasavvıf Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi Hazretlerinin Mecmuatu’l-Ahzab adlı üç ciltlik eserinin Şazeli adını taşıyan cidinin 499-531 sayfaları arasında yer almaktadır.
Celcelutiye kasidesi için İmamı Gazali ve Muhiddin-i Arabi Hazretlerinin birer şerhleri bulunmaktadır. Alimlere göre, engin bir muhtevaya sahip olan Celcelutiye, ism-i Azam’ın sırrını taşyan bir kasidedir. Kaside de bütün beyitlerin altında onların ebced karşılıkları da yazılmıştır.
Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de Celcelutiye Kasidesinden Risale-i Nur’un birçok yerinde bahsetmiş, Yirmi Sekizinci Lem’anın Birinci Meselesinde şöyle yeralmıştır:
”Madem Hz. Ali (r.a.) اَنَا مَدِينَةُ الْعِلْمِ وَعَلِىٌّ بَابُهَا ”Ben ilmin şehriyim, Ali ise onun kapısıdır.” Tirmizî, Menâkıb: 20; el-Hakim, el-Müstedrek, 3:126.”hadîsine mazhardır. Hem madem Şah-ı Velayet ünvanını alarak harika kerametleri göstermiştir. Hem madem âhirzamanda gelen hadiselere karşı Kur’ân ve Âl-i Beyt cihetinde herkesten ziyade alâkadardır. Hem madem esrarlı Kaside-i Ercüze’de ve meşhur Kaside-i Celcelûtiye’sinde vâkıat-ı istikbaliyeden haber veriyor. Ve “esrar-ı gaybiyeyi benden sorunuz” diye iddia ederek kısmen dâvâsını ihbarat-ı sadıka-ı gaybiye ile ispat etmiştir. Hem madem o iki kasidesinde takip ettiği en mühim esas ve en büyük ders İsm-i Âzamdır. Ve ism-i Âzam ile meşgul olanlar ile konuşur, teselli ve teşci’ eder. Hem madem o kasideler istikbale baktıkları vakit çok emareler ve işaretler ile, hem mânâları ile, hem cifri hesabıyla şu zamanımızı ve şu zamandaki hadisat-ı acibeye parmak basıyor. Ve aynı hadiseyi mükerreren işaretle gösteriyor. Hem madem Risale-i Nur bu zamanda iman ve Kur’ân hizmetinde Hz. Ali’nin (r.a.) nazarına çarpacak en ehemmiyetli bir hâdisedir. Ve Hz. Ali (r.a.) tesisinde harika ilmiyle ve harikulâde şecaatiyle cihanpesendane hizmet ettiği ve üstünde titrediği hakaik-i imaniye ve Kur’âniyeyi harika bir tarzda kat’i burhanlarıyla ispat eden Risale-i Nur, o kudsi hakikatları güneş gibi göstermiştir.”
103 adet kasidenin yer aldığı Celcelutiye’nin başlangıç bölümünün Türkçe okunuşu şöyledir:
”Bismillahirrahmanirrahim
1. “Bismillah ile başladım; ruhum, onun sayesinde o besmele içinde saklı olan çok sırları keşfetti.”
2. “İkincisinde onun yarattıklarının en hayırlısı olan Hz. Muhammed’e salavat getirdim. O Muhammed ki (dünyadan) bütün dalalet ve yanlışlıkları gidermiştir.”
3. “Ey İlâhım! Senin ismine dayanarak dua ettim. Hep açık olan ve gittikçe parlayan Ehad ve Bedi’ isimlerinle sana yalvarıyorum.”
4. “Kadîr ve şanı yüce olan isminle senden istedim. Ey güçlü (kadîr) Allah’ım, sen işlerimi kolaylaştır.”
5. “Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’ım! Daima, umut ederek sana yalvarıyorum. Ehad ve Bedi’ isimlerini şefaatçi yaparak yüksek sesle bağırıp sana yalvarıyorum.””
Duanın son bölümü ise şöyle biter:
”101. “Ya İlâhî! Ömer ile beraber Ebu Bekir’den razı ol; sâbit-kadem olan Haydar ile beraber Osman’dan da razı ol:”
102. “Ve böylece bütün Âl ve Ashabtan da razı ol, evliya, salihler ve içlerinde barınanlardan da razı ol…”
103. “Bu Hz. Muhammed’in amcasının oğlu olan Ali’nin makalesidir. Mahlukatla alakalı bütün bilgi sırları ve gizli bilgiler onda toplanmıştır.”
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!