ÇALIŞKAN HANEDANINDAN HÜSEYİN ÇALIŞKAN

Hasan Çalışkan’ın oğlu Hüseyin Çalışkan 1938 yılında Emirdağ doğumludur. Altı yaşında Üstad Bediüzzaman Hazretlerini görmüştür. Üstad Hazretlerinin ”ehl-i tahkik” iltifatına mazhar olmuştur.

”Ehl-i tahkik” iltifatına nasıl mazhar olduğunu ise Hüseyin Çalışkan şöyle anlatır:

”Çucuktum, bir gün babam Hasan Çalışkan’ı arıyordum. Komşu dükkanlara baktım, bulamadım. Sonra aklıma babamı bulabileceğim bir yer geldi. Doğru oraya gittim. Kapı yarı açık duruyordu. Kapı aralığından, kıyafeti bizim kıyafetimize benzemeyen, büyük bir insan, ben küçüçük boyumla selamsız-sabahsız hemen sordum. ”Babam burada mı?, O büyük zat, ”Hayır, baban burada yok” diye cevap verdi. Ben o küçük halimle, yine içeriye dikkatli dikkatli bakarak babamı arıyordum. Babamın olmadığını kendim tahkik ediyordum. Bu hatıradan sonra Üstad Bediüzzaman Hazretlerini ne zaman ziyaret etsem, bana ”Bu keçeli çok ehl-i tahkiktir!” diye tebessüm ederek latife yapardı.”

Üstad Bediüzzaman Hazretleri ile birlikte Emirdağ Çarşı Camiinde aynı safta sayısız Cuma Namazı kıldığını da dile getiren Hüseyin Çalışkan,” Üstad Hazretleri bize Küçük Sözleri okumamızı sık sık söylerdi.

Bir gün ikindi namazını müteakip camide mevlid okunuyordu. Cemaate gül suyu dökme işi de bana verilmişti. Cemaate gül suyu döktükten sonra müezzin mahfilinde yalnız oturan Üstad Hazretlerine de dökmek için yanına çıktım. Hiç kıpırdamıyordu. Sol gerisine oturdum. Sol elini bana uzattı, ben de biraz gül suyu döktüm.”

Bir Pazar günü babası ve arkadaşları ile birlikte Keçili Köyüne gittiklerini de söyleyen Hüseyin Çalışkan, ” Öğle vakti camiye geldik. Üstad Hazretleri de oradaydı. Öğle ezanı okundu.

Üstad Hazretleri, imam mevkiine geçti. Onun imametinde öğle namazını kıldık. Böylece ben Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin imamlığında ilk defa namaz kılmış oldum. Daha sonra bir daha kısmet olup arkasında namaz kılamadım.

Emirdağ’da İsmail Ata’nın dükkanında yangın çıkıp, çarşıda büyük zarar olmuştu. Üstad Hazretleri Zübeyr Ağabey’i gönderip geçmiş olsun dilekleri ile birlikte zarar olan malların sadaka olabileceğini bildirmişti.

Emirdağ pazarında okul kitapları satan bir pazarcı, fazla kitapları balya yapmış üzerinde oturuyordu. Bunu gören Üstad Hazretleri Zübeyr Ağabey’i gönderip adamı ikaz etmişti. Üstad kitabın muhteviyatı ne olursa olsun, içinde mukaddes isimler bulunabileceği için üzerinde oturulamıyacağını bildirmişti.”
(Derleme: N. Şahiner, Son Şahitler)

Çalışkan Hanedanından Hüseyin Çalışkan 2003 yılında vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet dileriz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir