BİTLİSLİ HACI REŞİT ÖVET
1337(1921) Bitlis Doğumlu olan Hacı Reşit Övet, Bitlis’ten Van’a göç etmiş ve burada terzilik mesleği ile iştigal etmiştir. Daha sonra 1983 yılında Bursa’ya göç ederek ömrünü burada devam ettirmiştir.
Bediüzzaman Said Nursi adını ilk defa 1953 yılında Van’da bazı yaşlı kimselerden duyan Hacı Reşit, alaka ve merakla dinlediği Beiüzzaman Hazretlerinin matbu küçük Tarihçe-i Hayatı eline geçer. Kitabı bir defa da hemen okuyan Hacı Reşit’te Üstad Hazretlerini ziyaret etme isteği doğar. Hazırlığını yapan Hacı Reşit, trene biner ve Üstad Hazretlerini görmek için Isparta’ya gider.
İlk defa Üstad Bediüzzaman Hazretlerini Isparta’da ziyaret eden Hacı Reşit Övet, o günleri şöyle anlatır:
”Isparta’da Merhum Süleyman Rüştü Çakın Ağabey’in dükkanına gittik. Üstad’ı ziyarete geldiğimizi söyledik. ”Şimdi gelen olur, sizi gönderirim.” dedi. Az sonra birisi geldi. Gelen Ceylan Çalışkanmış, ”Bunlar Üstad’ı ziyarete gelmiş, bunları götür.” dedi. Ceylan Ağabey, ”Beni yirmi metre geriden takip edin.” dedi. Evin önüne geldik. Ceylan kapıyı açtı, bize seslendi. Kapıdan içeri girdik. Benim başımda serpuş vardı. ”Başındakini at, Üstad’ımız hoşlanmaz.”dedi. Hemen çıkarıp attım, taş merdivenlerden yukarı çıkıp eve girdik. Üstad, somyada yatağın içinde oturuyordu. Mübarek ellerini öptük, oturmamız için işaret etti, oturduk. Üstad, bana kim olduğumu sordu. Ben, ”Bitlis’liyim, Van’da kalıyorum.”dedim. Üstad:
”Bitlis benim hakiki vatanımdır. Bitlis’te Risale-i Nur’a sahip çıkmadıklarından merak ederdim. Şimdi Muş Mebusu Gıyaseddin Emre Mecliste Risale-i Nur’u müdafaa ediyor. Bitlis’in nam-ı hesabına kabul edildi.” dedi.
”Van’da bir medrese açalım mı?” diye Üstad’a sordum. Sevinç içinde elleriyle işaret ederek, ”Hemen açın.”dedi.Daha sonra Üstad, ”Van’lılara müjde et, Risalelerimiz beraat etti. İki sandık ve bir çuval geri alıyoruz. Risale-i Nur Van’a çok lazım çok okusunlar. Van, Ruslara karşı Sedd-i Zülkarney’dir. Halk Partisinden iki kişi vardı, onlar gitti. Demokrat Parti, Risale-i Nur’u tutuyor.”dedi. Bana yirmi beş kuruş ekmek parası verdi. Ellerini öptük ve yanından ayrıldık.
Van’a geldim. Bir sene sonra yine Üstad Hazretlerini ziyaret etme isteğim oldu. Molla Hamid Ağabey’le Isparta yollarına düştük. Molla Hamid Ağabey’le, Üstad’ı ziyaret ettik. Üstad, bana,”Seni yirmi senelik talebeliğe kabul ediyorum.” buyurdu. Hastalar Risalesini okuyup okumadığımı sordu. ”Evet” dedim, bana,”Çok oku” dediler.
1956 yılında Kamil Acar Kardeşimizle birlikte Üstad’ı ziyarete gittik. Üstad Hazretleri Emirdağ’ındaydı. Diyarbakır’dan iki su testisi almıştık. Urfa’da Abdullah Yeğin Ağabey, ”Testinin birini Üstad Hazretlerine” götürün, dedi. Emirdağ’da Çalışkanlar ağabeylere uğradık. Üstad’ın evinde Zübeyr Ağabey bizi karşıladı. Doğu’dan ve Abdullah Yeğin Ağabeyden selamlar söyledik. Testinin birini verdik, diğerininde Çalışkanların dükkanında olduğunu söyleyince.
Üstad, Hüsnü Ağabey’e döndü, ”Çabuk onu getir.”dedi. ”Bunlar bana çok lazım niye ikisini getirmediniz? Kaça aldınız?” dedi. ”Yetmiş beş kuruşa aldık.” dedik. Hemen Yetmiş Beş kuruşu çıkarıp bize verdi. Kamil Acar, Abdullah Yeğin Ağabey’in lüğatından bahsetti. Üstad, ”Öyle bir lüğat yapsın ki, ilk mektepten ünüversiteye kadar herkes ondan istifade etsinler.”dedi.
Bir buçuk saat kadar Üstad’ın huzurunda kaldık. Daha sonra ellerini öptük ve yanından ayrıldık.”(Derleme, Son Şahitler)
Genç yaşta şevk ve cesaretle Kur’an ve iman hizmeti Risale-i Nur dairesine giren Hacı Reşit Övet, 24 Ocak 2014 yılında vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet dileriz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!