RİSALETİ VAHYE İSTİNAD EDER
İKİNCİ ESAS: Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, hem beşerdir, beşeriyet itibarıyla beşer gibi muamele eder; hem resuldür, risalet itibarıyla Cenâb-ı Hakkın tercümanıdır, elçisidir. Risaleti, vahye istinad eder. Vahiy iki kısımdır:
Biri vahy-i sarihîdir ki, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm onda sırf bir tercümandır, mübelliğdir, müdahalesi yoktur: Kur’ân ve bazı ehâdis-i kudsiye gibi.
İkinci kısım, vahy-i zımnîdir. Şu kısmın mücmel ve hülâsası, vahye ve ilhama istinad eder; fakat tafsilâtı ve tasvirâtı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâma aittir. O vahiyden gelen mücmel hâdiseyi tafsil ve tasvirde, zât-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâm, bazan yine ilhama, ya vahye istinad edip beyan eder, veyahut kendi ferasetiyle beyan eder. Ve kendi içtihadıyla yaptığı tafsilât ve tasvirâtı ya vazife-i risalet noktasında ulvî kuvve-i kudsiye ile beyan eder, veyahut örf ve âdet ve efkâr-ı âmme seviyesine göre, beşeriyeti noktasında beyan eder.
İşte, her hadîste, bütün tafsilâtına vahy-i mahz noktasıyla bakılmaz. Beşeriyetin muktezası olan efkâr ve muamelâtında, risaletin ulvî âsârı aranılmaz. Madem bazı hâdiseler mücmel olarak, mutlak bir surette ona vahyen gelir, o da kendi ferasetiyle ve tearüf-ü umumî cihetiyle tasvir eder. Şu tasvirdeki müteşabihâta ve müşkülâta bazan tefsir lâzım geliyor, hattâ tabir lâzım geliyor. Çünkü, bazı hakikatler var ki, temsille fehme takrib edilir. Nasıl ki, bir vakit huzur-u Nebevîde derince bir gürültü işitildi. Ferman etti ki: “Şu gürültü, yetmiş senedir yuvarlanıp şimdi Cehennemin dibine düşmüş bir taşın gürültüsüdür.” Bir saat sonra cevap geldi ki, “Yetmiş yaşına giren meşhur bir münafık ölüp Cehenneme gitti.”
Zât-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâmın beliğ bir temsille beyan ettiği hâdisenin tevilini gösterdi.(Mektubat)
Peygamber Efendimiz(ASM) insan ama vahiy gelen insan. Herhali Allah’ın kontrolünde olan, Allah’ın rızasına uygun olan insan. Bizim gibi hayat sürer ama, Resüldür. Her tavrı vahyin denetimindedir. Allah’ın elçisidir. O’na itaat, Allah’a itaattır.
Burada vahiy konusunu izah ediyor Üstad Hazretleri, vahiy iki kısımdır. Vahy-i sarih hem sözü hem manası açık vahiydir. Manası ve lafzı Allah tarafından tesbit edilen, Efendimiz(ASM)ın sadece tercüman ve tebliğ edici olduğu vahiy çeşidi, diğeri ise vahy-i zımmi ise vahye dayalı, mana Allah’tan beyan, lafız ve tasvir Peygamber Efendimiz(ASM)dan oluyor. Buna da bir misal veriliyor. Allah Rasulunun(ASM)ın feraset, örf, adet ve toplumun anlama seviyesine göre yaptığı ferman.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!