BEŞ VAKİT NAMAZ

Hergün kıldığımız beş vakit namaz ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de geçen ayetler nelerdir?

Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları, Kur’an-ı Kerim içinde değişik surelerde ve ayetlerde zikredilmektedir. Bazan ikisi, bazan üçü, bazan dördü değişik bir ifade ile anlatılmaktadırlar.

Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam, Kur’an-ı Kerim’i hem sözü ve hem de hareketi ile tefsir etmiştir. Bu hak kendisine Allah tarafından verilmiştir; hayatta yaptığı uygulamasıyla, yani sözü işi ve hareketleriyle namazın beş vakit olduğunu açıklamıştır.

Kur’an-ı Kerim’de namaz vakitlerini bildiren bazı ayetler şöyle:

“Haydi siz akşama girerken, sabaha çıkarken Allah’ı takdis ve tenzih edin, namaz kılın. Göklerde ve yerde hamd, güzel övgü O’na mahsustur. İkindi vaktinde de, öğleye girerken de,  O’nu takdis ve tenzih edin, namaz kılın!”(Rum Suresi,17-19 ayet)

Bu ayette dört vakit namaz ifade edilmiştir.

“Gündüzün iki ucunda ve gecenin bir kısmında namaz kıl.  Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir.” (Hud Suresi, 114 ayet)

Gündüzün iki ucu; akşam ve sabah namazı, bir kısmında da yatsı namazı vardır. Üç vakit bu ayette geçmektedir.

“Güneşin batıya yönelmesinden gece karanlığına kadar namazı kıl. Tanyeri ağarırken de sabah namazını kıl. Zira bu namaz görülmeye değerdir.” (İsra Suresi, 78 ayet)

Güneşin batıya yönelmesinden, gece olana kadar kılınan namaz; ikindi namazıdır. Sabah namazı tekrar edilmiştir.

“Ey Muhammed! Onların dediklerine sabret. Güneşin doğmasından önce ve batmasından sonra Rabbini tesbih et (namaz kıl) geceleyin ve gündüzün yanlarında da tesbih et (namaz kıl).” (Taha Suresi, 130 ayet)

Güneşin doğmasından önce sabah namazı, batmasından sonra akşam namazı, geceleyin yatsı namazı, gündüzün yanlarında  öğle ve ikindi namazı kılınacak. Bu ayetle beş vakit namaz sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları sabit oluyor. Namazın beş vakit olduğu ayet, hadis ve icma ile sabit olup, bunun tevil, yorumlama ve inkar edilmesi küfürdür.

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Sözler adlı eserinde, ” Ey Birader! Benden namazın şu muayyen beş vakte hikmet-i tahsisini soruyorsun. Pekçok hikmetlerinden yalnız birisine işaret ederiz.” ile başlayan Dokuzuncu Söz Risalesinde bu konuda, namazın Allah’ın emri olduğu için kılındığına dikkat çekmektedir. Üstad Bediüzzaman Hazretleri, meselenin büyüklüğünü anlatmak ve zihinlere yerleştirmek için, ”çok hikmelerinden bir tanesi” ifadesi ile sadece bir hikmetini naklettiğini söylemekte.

Bu risalede namaz niçin beş vakitte kılınır ve her vaktin ayrı ayrı hikmet ve faydaları anlatılmaktadır. Bu beş vakit insan hayatında çok kıymetlidir. Biz,faydadan dolayı değil, Allah’ın emri olduğu için namaz kılarız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir