MUSTAFA EZENER AĞABEY
1915 yılında Isparta’da dünyaya gelen Mustafa Ezener, ordu da astsubay olarak görev yapmıştır. 1932 yılında Milâs askerî birliğinde yazıcı astsubayken, camide Halil İbrahim Ağabey’le tanışmıştır. Bu görüşme ve tanışma da Milaslı Halil İbrahim Ağabey, Mustafa Ezener’e Risale-i Nur’ları anlatır.
Daha sonra Bodrum ve Mersin’de görev yapan Mustafa Ezener, Mersin ve civar vilâyetlere Nur risalelerini tanıtır. Bu yüzden mahkemeye verilir. 9 Nisan 1952 tarihinde beraat eder, Nur risaleleri kendisine iade edilir.
Memuriyetten istifa ederek Isparta’ya yerleşen Mustafa Ezener, Mimar Sinan Kitabevi adıyla kitap, kırtasiye ve dini eserler satmaya başlar. Isparta da Nur Külliyatı isteyenlerin tek adresi haline gelen Mustafa Ezener’in o yıllara ait bir hatırası ise şöyle:
“Üstad’ın son yıllarında sık sık derslerinde bulunmuştuk. Sabah derslerinde hep bulunmuştum. Bir gün ders esnasında Meyve Risalesi okunuyordu. ‘İzâvekab” sekiz yüz on ederek o zamanlarda ehemmiyetli maddi manevî şerlere işaret eder. Eğer beraber olsa miladî 1971 olur, o tarihte dehşetli bir şerden haber verir. Yirmi sene sonra şimdiki tohumların mahsulü ıslah olmazsa, elbette tokatları dehşetli olacak.’
“Bu cümle okununca Üstad celâllenerek, ellerini kaldırdı ve “Tam! Tam! Hezimet-i fahişe ile mağlubiyetlerinin senesidir’ deyince ben sordum:
“Efendim, bu mağlubiyet yalnız ehl-i dalâlete mi, yoksa ehl-i imana da Şumûlü var mı?’
Bediüzzaman ise ‘Kardaşım, bu tarih küfrün mağlub olduğu tarihtir’ diye cevap verdi?”
Mustafa Ezener, hayatının bundan sonraki bölümünü hizmete adayarak vefatına kadar devam eder. 1960 İhtilalinde diğer Nur Talebeleri ile birlikte tutuklanır. Cezaevine girer, 90 gün sonra tahliye olur.
Evi defalarca aranır, Risale-i Nur bulundurmak suçundan mahkemelere verilir. Mustafa Ezener, Mart 1974 yılında Hakkın rahmetine kavuşur. Mekanı ve makamı, İnşaallah Cennet olsun.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!