,

RUMUZAT-I SEMANİYE RİSALESİ

Rumuzat-ı Semaniye Risalesi nelerden bahsediyor?? Neleri konu almıştır?

Yirmi Dokuzuncu Mektub’un Sekizinci kısmı Rumuzat-ı Semaniye olarak anılır ve Sekizinci Mesele olarak telif edilmiştir. Sekiz Remizdir. Remizlerin esası, ilm-i cifrin mühim bir düsturu ve ulum-u hafiyenin mühim bir anahtarı ve bir kısım esrar-ı gaybiye-i Kur’aniyenin mühim bir miftahı olan tevafuktur.

Üstad Bediüzzaman Hazretleri, Kur’an harflerinin ne kadar muntazam, esrarlı ve manalı olduğunu bu risalede ortaya koymuştur. Üstad Hazretleri bu konuda,”Bu meş’um zamanda Kur’an’ın bir temel taşı olan hurufuna hücum ediliyor. Ve onların tebdiline çalışılıyor. Bu risalenin sebeb-i telifi, Kur’an’ın tercümesi Kur’an yerinde camilerde okunmak olan dehşetli su-i kasdına karşı bir mukabeledir.”diyor.

Sekiz Remizden meydana gelen eserde Kur’an’ı Kerim’deki bazı ayet-i kerimeler cifir ilmi ile izah edilmekte, harflerde ki, gizli kalan ince manalar açıklanmakta, gizli olan bir kısım sırlar açığa çıkarılmaktadır.

Rumuzat-ı Semaniye risalesinin birinci remzi, altı adet küçük remiz ile Kur’an’ın i’cazından ve tevafuklarından bahseder.

İkinci Remiz: Kenzü’l Arş duasının feyzinden gelen nükteleri ele alır.

Üçüncü Remiz: Kenzü’l Arş duasının feyzinden gelen diğer bir nüktedir, iki kısımdır. Birinci kısım, ilk inen Alak Suresinin harflerinin diğer surelerle irtibatlı dört letafetini dile getirir. İkinci Kısım, Kur’an surelerinin tevafuk anahtarı ile açılacak sırları ve bu sırlarla ortaya çıkan tarihi olaylar izah edilir.

Dördüncü Remiz: Kevser Suresi, İnna A’teyna’nın sırları cifir ilmi çercevesinde tahlil edilir.

Beşinci Remiz: İza cae nasrullah suresinin esrarına dairdir.

Altıncı Remiz: İnna A’teyna suresi harflerinin tevafuklarından bu harflerin işaret ettiği önemli sırlar izah edilir.

Yedinci Remiz: Kur’an’ın mucize oluşu ve kudsi meziyetleri ele alınıp, Kur’an harflerinin değiştirilmesine ve yerine tercümesinin ibadet dili olmasına imkan olmadığı ispatlanır. Üç parça olarak yazılmıştır. Birinci parça, Kur’an surelerinin kelime ve harfleri rakamsal cetvel halinde verilir. İkinci parça, Allah lafzının ve Rab isminin Kur’an’daki adedi ile ilgili önemli tevafuklar gösterilir. Her bir Kur’an harfinin en az on sevap verdiği ispatlanır.

Üçüncü Parça: İki kısımdır. Birinci kısım, Haşri ispat eden Onuncu Sözün bir Kur’an mucizesi olarak tevafukları anlatılır. İkinci kısım, Hz. Adem Aleyhisselam’dan dünyanın sonuna kadar İslam’ın hükümferma olduğu yıl sayısı izah edilir.

Sekizinci Remiz: İhlas, Felak, Nas ve Fatiha Surelerinin sırlarıyla, Kur’an’ın mucizeliği dile getirilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir