RİSALE İ NUR HAREKETİNDE GAZETELER
Risale-i Nur hareketi içinde gazetenin yeri ve ortaya çıkışı nasıl olmuştur? Bu konudaki görüşünüz nedir?
Risale-i Nur, ”nurculuk hareketi” diye adlandırılan hareketin içinde gazetelerin iki devre halinde yer aldığını görürüz. Birinci devrede haftalık ve daha sonra ise günlük gazete çıkartılır.
Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin vefatından sonra yaşanılan sıkıntıların ardından, o dönemim menfi yayınlarına cevap vermek ve doğrudan doğruya Risale-i Nur’ların yayılması ve üzerindeki menfi baskıyı kırmak için gazete yayınına başlanır. 15 Kasım 1963’te Ankara’da İhlas adı ile ilk gazete yayın hayatına girer. Daha sonra 1964 yılında Zülfikar ve Uhuvvet adları altında İzmir’de iki gazete daha neşriyat hayatına atılır. Bu üç gazetede de hedef tek, hedef Risale-i Nur. Çeşitli kanunsuzluklar taarruzlar ve yasaklar sebebiyle vatandaşta meydana getirilen ürküntüyü kırmak ve ”gazete perdesi altında millete Risale-i Nur’ları sunup okutmak.” Tamamen Risaleye endeksli yayın yapan bu üç gazete cami önlerinde satılır, fakat üçününde ömürleri fazla sürmez. Haftalık yayınlanan bu üç gazete de çeşitli bahanelerle kapatılır.
Bu üç gazete ile, bir hayli tecrübe edinen Ağabey’ler 24 Ekim 1967 de basın-yayın hayatının en büyük organı olan İttihad gazetesi ile vatandaşın önüne haftalık olarak çıkarlar. İttihad Gazetesinin künyesinde ise şu isimler yer alır. İmtiyaz Sahibi, Salih Özcan, Umumi Neşriyat Müdürü Mustafa Nezihi Polat, İdare Müdürü Mehmet Kutlular. Gazetenin politikası istişare heyeti tarafından tayin edilir. İstişare Heyeti; Salih Özcan, Mustafa Nezihi Polat, Mehmet Kutlular, Abdurrahman Nuri, Halil Küçük, Ahmed Şahin, Rüştü Tafral, Mehmet Fırıncı ve Mehmet Birincidir.
Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin, diğer Ağabey’ler tarafından da, ”Nur’un Kumandanı” kabul edilen talebesi Zübeyr Gündüzalp’in mânevî destek ve teşvikleriyle kurulan, İttihad böylece neşir hayatına başlar.
İttihad gazetesinin Başyazarı ve Genel Yayın Yönetmeni, çekirdekten yetişmiş bir gazeteci olan Mustafa Nezihi Polat ile zengin bir yazar kadrosunu bünyesine alan İttihad Gazetesi ilk sayılarında 20-30 binden başlayan tirajını 80 binlere kadar çıkarır. Haftalık olarak neşredilen İttihad gazetesi, fikir ve neşriyat merkezi Bâbıâli’ye yeni bir renk, yeni bir ses, yeni bir nefes kazandırır.
Bediüzzaman Hazretlerinin Risâle-i Nur’da ifadesini bulan beşeriyete yönelik fikir ve mesajlarını geniş kitlelere duyurmayı gaye edinen ve bu ulvî gayenin vesilesi, vasıtası olmayı şeref addeden İttihad gazetesi, o yıllarda matbuât lisanıyla büyük bir ilânât hizmetini başarı ile yerine getirir.
Ses getiren yazıları, röportajları ve manşet haberleriyle İttihad Gazetesi Türkiye’nin dinî içerikli yayını ile en etkili gazetesi haline gelir.
İttihad gazetesinin cesurâne neşriyatı, 12 Mart 1971 Muhtıracılarını ziyadesiyle rahatsız ediyordu. Cuntacılar, bir bahane bulup bu gazeteyi kapatmak istiyorlardı. Önce, tek sayılık hafif bir kapatma cezası verdiler. O bir haftanın ardından çıkan 6 Haziran 1971 tarihli İttihad’ın manşeti ise aynen şöyleydi:
“Ey âlem-i İslâm! Uyan, Kur’ân’a sarıl!”
İşte bu manşet, cuntacıları adeta çılgına çevirdi. Sıkıyönetim Mahkemesini harekete geçiren muhtıracılar, dört buçuk yıllık İttihad gazetesini 7 Haziran 1971 yılında temelli kapatarak onu durdurdular.
Evet şimi geldik, asıl merak ettiğiniz konuya. Tarih 21 Şubat 1970 yılını gösterirken Babıali’de İttihad Gazetesinin yanına Yeni Asya gelip yayın hayatına başladı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Mustafa Nezihi Polat olurken, İmtiyaz Sahibi Mehmed Kutlular olmuştu. İttihad Gazetesinin çoğu yazar-çizer kadrosu Yeni Asya’da da yer aldı. Yeni Asya Gazetesinin İhlas, Uhuvvet, Zülfikar ve İttihad’tan farkı ise günlük yayınlanması ve ”günlük siyasi gazete” olmasıydı. Gazete 1980 Eylül darbesine kadar yayın hayatına devam etti.
Gelelim bir diğer konuya, İhlas, Uhuvvet, Zülfikar siyasetle hiçbir işleri olmadan sadece Risale-i Nur’ların yayılmasına yönelik yayınlanırlar. Bunlar 15 günde bir yayın yapmışlardır. Birçok Ağabeyin bu gazeteleri sattığı bilinir. İttihad Gazetesi, haftalık yayınlandığı için siyasete karışmadan sadece Risale-i Nur’u tanıtmak ve yaymayı hedef almıştı. Yeni Asya’ya gelince, günlük politika ile birlikte işin rengi değişti. Günlük siyasi gazete safhası başladı.
İhlas gazetesi İzmir de değil, Ankara’da 15.Kasım.1963 de yayınlandı.
İhlas, Zülfikar ve Uhuvvet Gazeteleri hepsi haftalıktı.
O gazetelerin Yazı İşleri Müdürü olarak bilgilerinize sunarım.