NASIL DUA EDECEĞİZ ?

İnsan olarak hemen her şartta dua ederiz. Allah’a yalvarırız, yakarırız,  O’ndan istek ve arzularımıza yardım ve ihsanlar ararız. İyi de biz dua etmeden önce bunun şartlarının ne kadarını yerine getirdik, kabul olunması için özel ne gayret sarf ettik Hiç bunu düşünür müyüz ?  Halbuki bir işe başlamadan önce iyi bir araştırma yaparız, önümüze çıkabilecek kötü ihtimalleri devamlı araştırırız. O işin olabilmesi için kendimizce en uygun şartları hazırlarız.

Bir Müslüman dua mı edecek ? İşte bunu araştıracak. Duasının en iyi mekan da en iyi şekilde ve en uygun zamanda nasıl yapacağını öğrenecek.

 Üstad  Bediüzzaman  Said Nursi Hazretleri Kur’an ve hadislerden aldığı yüzlerce duayı Risale-i Nur’un muhtelif risalelerinde bizlere ders vermiştir.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Mektubat  Mecmuasının Yirmi Üçüncü  Mektub  Risalesinde bize dua etmemizin ölçü ve şeklini madde madde anlatmakta.

Duanın ilk şartı, tövbe etmek. Yani insan önce günah ve haramlardan uzak duracak. Sonra işlediği günahtan manevi ızdırap duyacak. Sonra günah kirini ruhuna bulaştırmayacak . (Lem’alar 2.Lem’a).

Bundan sonra duasını iki salavat arasına koyacak. Salavatları kendine şefaatçı  yapacak. Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam’a  salavat getirmek Kur’an’i  bir emirdir. Salavat manevi bir mayadır.

Gıyaben dua etmek. Bir başkasının kurtuluşu için el açıp yalvarmak. İnsan nefsine çok zor gelen bir şey. Bütün kötü düşüncelerimizi kenara koyup onun iyiliğine dua etmek.

Allah Kur’an’da bize nasıl dua edeceğimizi  öğretiyor. Kur’an’da Peygamberlerin  kabul olmuş duaları var. Ayrıca Peygamber Efendimiz  Aleyhissalatü  Vesselam hadislerle bize dua etmemizin şeklini gösteriyor.

Saf ve boyun eğme ile, gönül rahatlığıyla kalben dua etmek. Namazların sonunda bilhassa sabah namazından sonra dua yapmak.

Mübarek yerlerde, Mekke, Medine ve Kudüs’te.

Mescidlerde, cemaatle namaz kılınan yerlerde, müminlerin bayramı, duaların kabul olduğu saatin içinde bulunduğu  Cuma günlerinde. Üç aylarda, meşhur gecelerde Kurban Bayramı öncesi  On gecelerde, Muharrem ayında, Ramazan’da Kadir gecesinde yapılan duaların kabulü kesinlikle ümid edilir.

İstediğimiz aynen olmadığı takdirde dua kabul olmadı mı? Diyeceğiz. Hayır. Allah yapılan duayı kabul ediyor, ya dünyada aynısını veriyor veya ahirette kabul ediyor. Biz dünya için dua ederiz Rabbimiz bizim için hayırlısı olan ahiretimiz için kabul eder. Zira gerçek hayat,  ahiret hayatıdır. Biz isteyelim Rabbi’miz bize hayırlısını ikram eder. Bize düşen şartlarını yerine getirip dua etmek gerisine karışmamak.

Dua bir ibadet.  Allah’ın rızasını kazanmak için bir araç. Bir sıkıntı bir musibetimiz mi var? Biz dua ederiz, geçerse ne ala geçmezse duaya devam ederiz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir