MESLEK VE MEŞREB NEDİR?

Meşrep ve meslek kelimeleri ile arasındaki fark ne anlıyoruz; ne anlamalıyız?

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nur’da sıkça kullandığı ”meslek ve meşrep” kavramlarına sadakat ve sebatla bağlanılmasına dikkat çekmektedir. Nedir meslek ve meşrep?

Kelime manası olarak meşrep, su içme yeri,su içmektir. Bu kelimeye kaynak olarak çölde kalan İsrailoğulları Hz. Musa Aleyhisselam’dan su isteğinde bulunurlar. Cenab-ı Hak, Hz. Musa’ya ”Asa’nı taşa vur” diye vahyeder. Asasını taşa vurulunca on iki yerden su çıkar. Her kabile kendine ayrılan bölümden suyunu içer ve aralarında münakaşa olmaz. Bakara Suresi 60 ncı ayetinde geçen ”Onlardan herbiri meşrebini (su içme yerini) bildi, ifadesi meşreb kelimesine kaynak olmuştur.

Meslek ise, gidilen yol manasınadır. Meşreb ile meslek bazı yerlerde aynı anlamda kulanılır. Ana cadde meslek ise o caddeden ayrılan yollar meşreb olarak kabul edilir. Aynı görüşü paylaşan insanlar arasındaki huy ve yaratılıştan kaynaklanan görüş farklılığına da meşreb denilebilir. Müslümanlar arasında pek çok meşrebi görmek mümkündür. Kimi insan dışa açıktır, sosyaldir, diğeri içe dönüktür. Kimi insan münzevi yaşar, kimi de insanlarla iç içedir. Kimi sohbeti sever, kimi sessizliği. Kimi sesli zikri sever, kimi gizli zikri. Kimi fikir ağırlıklıdır, kimi de hissiyat doludur.

Risale-i Nur hizmeti, Kur’an, iman hakikatlerini kabul etmek, anlamak ve tebliğ etme mesleğidir. İman hakikatlerini yaşama biçimi, hayata geçirme şekli ise meşrebtir. Risale-i Nur bir meslektir, farklı gruplar ise meşreptir. Burada esas olan her meşreb sahibinin kendi güzelliklerini yaşamaya çalışması, diğer grub ile çatışmadan kendi yoluna gitmesi esastır.

İslam topluluğu içinde görülen tarikatler bir meslektir. Bu tarikatler de ”gizli zikir ve açık zikir, yani sessiz ve sesli zikirler” olarak ikiye ayrılmıştır.

Tarikat bir meslektir.Gizli zikir ve açık zikir ise meşrebtir. Nakşi tarikatı mensupları gizli sessiz zikri, Kadiri tarikatı mensupları ise açık sesli zikir meşrebidir. Bu meşrebler bir renkliliktir, güzelliktir. Her insan Allah’ın isimlerine farklı farklı mazhariyet gösterir. Bu farklılığı ihtilaf sebebi değil, ittihad sebebi yapılmalıdır. Her meşreb sahidi diğerine çarpmadan, çatışmadan yoluna devam etmelidir.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir