MEDİNE’YE İLK HİCRET EDEN HANIM SAHABİLERDEN FATIMA BİNTİ KAYS(R.ANHA)

Mekke’li olan Fatıma binti Kays, Fihreoğulları kabilesine mensup olup künyesi Fatıma binti Kays bin Halid el-Kureşiyye’dir. Babası Kays bin Halid, annesi Ümeyye binti Rebia’dır. İslamın ilk yıllarında müslüman olmuştur. İslam ile şereflenen Fatıma binti Kays, Allah ve Rasulüne tam itaat edenler arasında yeralmıştır.

Rasulullah’ın Mekke’den Medine’ye hicret etmesinin ardından Mekke’de fazla kalmayan Fatıma binti Kays, Medine’ye ilk hicret eden kadın sahabilerdendir.

Kocası Ebu Amr bin Hafs bin Mugire, Hz. Ali(RA) ile birlikte çıktığı Yemen seyahati sırasında onu boşadı. Boşama kararınıda Ayyaş bin Ebu Rebia vasıtasıyla kendisine bildirdi. Kararla beraber bir miktar da yiyecek gönderdi. Fatıma, onun gönderdiği yiyeceği kabul etmedi. Evinde oturmak isteği ile birlikte ondan nafaka talep etti. Kocasının ailesi evde oturmasına ve nafaka isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine Fatıma binti Kays, meselenin çözümü için Rasulullah’a müracaat etti. Rasulullah, ona boşanmış bir kadının kocasından nafaka almaya ve onun evinde oturmaya hakkı olmadığını bildirdi. Ona iddetini geçirmesi için Ümmü Şerik’in evinde kalmasını veya rahat etmesi için amcazadesi Abdullah bin Ümmü Mektum’un evinde iddetini tamamlamasına işaret etti. İddeti bitince kendisine haber vermesini ve onu evlendireceğini söyledi.

Fatıma binti Kays’ın iddeti bitince kendisine evlenme teklifleri gelmeye başladı. O bu konuda Rasulullah’ın fikrine ve kararına uyma isteği ile, iddetinin bittiğini Rasulullah’a bildirdi.

Rasulullah, ona Usame bin Zeyd ile evlenmesini tavsiye etti. O da kabul etti, Usame ile evlendi. Fatıma binti Kays, daha sonraları Usame ile olan evliliğinden çok memnun olduğunu ve onun olgunluğuna hayran kaldığını dile getirdi. Fatıma binti Kays, Rasulullah’tan otuz dört hadis nakletmiştir.

Hz. Ömer (RA)ın şehadetinden sonra halifelik seçimi için Şura Meclisi Fatıma binti Kays’ın evinde yapılmıştır. Fatıma binti Kays, hayatının son dönemlerini Küfe Valisi kardeşi Dahhak bin Kays’ın yanında geçirmiştir. Küfe’de Miladi 674 yılında vefat etmiştir. Allah, ondan razı olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir