KAİNAT GÜZELLİKLERİNİ AÇAN ANAHTAR
Fakat, rızık ikidir.
Biri: yaşamak için hakikî ve fıtrî rızıktır ki, taahhüd-ü Rabbânî altındadır. Hattâ o kadar muntazamdır ki, bedende, yağ ve saire suretinde iddihar olunan fıtrî rızık, hiç olmazsa yirmi günden ziyade birşey yemeden yaşatır, hayatını idame eder. Demek yirmi otuz günden evvel ve bedende müddehar olan fıtrî rızkı bitmeden zâhiren açlıktan vefat edenler rızıksızlıktan değil, belki sû-i itiyattan ve terk-i âdetten neş’et eden bir hastalıktan vefat ederler.
İkinci kısım rızık: İtiyat, israf ve sû-i istimâlat ile tiryaki olup zaruret hükmüne geçen mecazî ve sun’î rızıktır. Bu kısım ise taahhüd-ü Rabbânî altında değil, belki ihsana tâbidir. Kâh verir, kâh vermez.
Bu ikinci rızıkta, bahtiyar odur ki, medar-ı saadet ve lezzet olan iktisat ve kanaatle sa’y-i helâli, bir nevi ibadet ve rızık için bir fiilî dua bilerek müteşekkirâne ve minnettârâne o ihsanı kabul edip hayatını saadetkârâne geçirir. Ve bedbaht odur ki, medar-ı şekavet ve hasâret ve elem olan israf ve hırs ile sa’y-i helâli bırakarak, her kapıya başvurup, tembelkârâne ve zâlimâne ve müştekiyâne hayatını geçirir, belki öldürür.
Nasıl ki mide bir rızık ister; öyle de, kalb ve ruh ve akıl ve göz ve kulak ve ağız gibi insanın lâtifeleri ve duyguları dahi Rezzâk-ı Rahîmden rızıklarını isterler ve müteşekkirâne alırlar. Herbirisine, ayrı ayrı ve onlara lâyık ve onları memnun ve mütelezziz eden rızıkları, hazine-i rahmetten ihsan edilir. Belki Rezzâk-ı Rahîm, onlara daha geniş rızık vermek için göz ve kulak, kalb ve hayal ve akıl gibi o lâtifelerin herbirisini hazine-i rahmetinin birer anahtarı hükmünde yaratmış. Meselâ göz, kâinat yüzündeki hüsün ve cemâl gibi kıymettar cevher hazinelerinin bir anahtarı olduğu misillü ötekiler dahi, herbiri birer âlemin anahtarı olur, iman ile istifade eder.(Şualar)
Üstad Bediüzzaman Hazretleri, rızkı ikiye ayırıyor. Biri fıtri rızk, Allah’ın idaresi ve garantisi altındadır. Allah insanın midesini en az 20-30 gün aç kalmaya uygun ve dayanıklı yaratmıştır. İnsan çok yeme alışkanlığı ile bu ayarı bozar. Vücudunun ayarını bozan insan da aç kalınca ölmeye mahkum olur. Allah, ayetinde bilmana fıtratınızı bozmazsanız rızıksızlıktan ölmezsiniz, sizin mideniz açlığa dayanır. Siz de bu sürede kainat sofrasından birşey bulup yersiniz, diyor. Ayet bu hakikata dikkat çekiyor.
İkinci rızık, mecazi ve suni rızıktır. Allah’ın idaresi ve garantisi altında değil kah verir, kah vermez. İnsana düşen helal rızkını iktisat ve kanaatle kullanarak ömrünü yaşamaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!